Dnevne novosti

Borzan će sudjelovati u izradi regulative EU-a o zdravstvenoj tehnologiji

10.11.2014 07:08 ZAGREB, 7. studenoga 2014.(Hina), Eurosocijalisti u Europskom parlamentu su kao svoju predstavnicu zaduženu za rad na regulativi in vitro dijagnostičkih uređaja odabrali hrvatsku zastupnicu Biljanu Borzan, priopćeno je u petak.

Kao "izvjestiteljica u sjeni", Borzan će sudjelovati u pregovorima s Europskom komisijom i Vijećem te usmjeravati zakonske izmjene kroz Europski parlament. Neke od važnijih regulativa kojima se institucije EU-a trenutno bave su one o medicinskim i in vitro dijagnostičkim uređajima.

Radi se u čitavom spektru uređaja od onih za kućnu upotrebu poput flastera, testova na trudnoću i optičkih leća do složenih poput rendgena, pacemakera, silikonskih implantanata, umjetnih kukova i testova na HIV. Upravo su skandali s PIP implantatima za grudi punjenim industrijskim silikonom te otrovnim umjetnim kukovima bili jedan od razloga zašto je Europska komisija pokrenula reviziju regulativa.

Postojeća pravila su na snazi od 90-tih godina i očito više ne ispunjavaju svoju svrhu. Osim toga, države članice ih različito tumače i provode što znači da europski korisnici i pacijenti ne uživaju istu razinu sigurnosti i zaštite.

"Medicinski uređaji nas ne zanimaju dok nam ne trebaju, ali kad nam trebaju postaju najvažnija stvar na svijetu. Smatram da, sukladno mom profesionalnom usmjerenju, mogu pridonijeti da nova regulativa odražava napredak u medicini i podigne razinu sigurnosti pacijenata i korisnika", kazala je Borzan.