Dnevne novosti

Osobne iskaznice s "bb" adresom treba promijeniti do 29. prosinca

05.11.2014 07:12 SPLIT, 4. studenog 2014.(Hina), Oko 20.000 osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije još uvijek ima adrese prebivališta bez broja pa policija podsjeća da osobne iskaznice s "bb" oznakom treba promijeniti do 29. prosinca.

Za zamjenu osobne iskaznice potrebna je tek jedna fotografija i uplata od 48,90 kuna, a adrese se mogu ažurirati u svim policijskim upravama ili postajama, podsjeća načelnica upravnih i inspekcijskih poslova splitsko-dalmatinske policije Diana Jakšić. Otkrila je kako će im u rješavanju problema pomoći i MUP ustupanjem "šalterskog" kombija u kojem se mogu obavljati svi upravni poslovi. To će vozilo "raditi" na udaljenijim područjima županije, a među prvima će prema rasporedu biti Imotski i Sinj nakon čega na red dolaze Brač i Hvar.

Od oko 20.000 osoba sa "bb" adresom na području Splitsko-dalmatinske županije najviše ih je na imotskom i sinjskom području. U Imotskom ih je čak 5000, u Sinju 4700. Jakšić dodaje da su Kaštela i Vrgorac bitno smanjili broj osoba s takvim adresama, dok Split ima najmanje problema s "bb" adresama jer je grad s pripadajućim područjem sukcesivno rješavao adrese. "Rok koji je određen za ažuriranje adresa odnosi se i na neke druge institute Zakona o prebivalištu. Tako istječe i rok za hrvatske državljane s prijavljenim prebivalištem u Hrvatskoj, a koji privremeno borave u inozemstvu da obave prijavu privremenog odlaska.

Pozivaju se stoga građani da prijave svoj privremeni odlazak u inozemstvo ako duže vremena tamo žive, a nemaju namjeru odjavljivati prebivalište iz Hrvatske. I taj rok ističe 29. prosinca. Kako dosta naših sugrađana koji žive u drugim državama za božićne blagdane dolaze u Hrvatsku vjerojatno će nam se dogoditi dvostruki priliv, no prilagodit ćemo se potrebama građana", kazala je Jakšić.

Zakon o prebivalištu, koji je stupio na snagu 2012. definirao je adresu kao naziv ulice ili trga s kućnim brojem koji je evidentiran u Registru prostornih jedinica, a u tom registru ne postoje adrese s oznakom "bb". Gradovi i općine kao jedinice lokalne samouprave su donijeli odluku o nazivima ulica pa tako više nigdje ne postoje adrese za fizičke osobe s tom oznakom. Zakonski je rok za ažuriranje takvih adresa bio je godinu dana, no lani je utvrđeno kako je ostalo još dosta građana koji tu obvezu nisu obavili pa je rok produžen do 29. prosinca ove godine.