Dnevne novosti

HNS prije Zakona o regionalnom razvoju potrebna iscrpnija indeksacija

04.11.2014 07:20 RIJEKA, 3. studenog 2014.(Hina), Predstavnici primorsko-goranskog HNS-a poručili su s konferencije za novinare održane u ponedjeljak u Rijeci da će tražiti temeljitu saborsku raspravu o Zakonu o regionalnom razvoju ili dva čitanja tog zakona dok se točno ne definiraju uvjeti indeksacije.

Predsjednica regionalnog saveza HNS-a i saborska zastupnica Nada Turina-Đurić ocijenila je da predloženih četiri do pet kategorija indeksacije razvijenosti nije dovoljno za uvažavanje svih specifičnosti pojedinih krajeva, dodajući da u indeksaciji treba uzeti u obzir i reljef, nadmorsku visinu, udjel starog stanovništva i gustoću naseljenosti.

Po prijedlogu zakona o regionalnom razvoju, opstanak dijela jedinica lokalne samouprave došao bi u pitanje, ocijenila je Turina-Đurić, dodajući da se, ako je to bio cilj, to trebalo jasno unaprijed reći. Neke jedinice lokalne samouprave u brdskim i planinskim područjima morat će se zaduživati da bi opstale, rekla je predsjednica regionalnog saveza HNS-a. HNS se konferenciji zauzeo za to da se ne ukine sadašnji Zakon o brdskim i planinskim područjima.

On je omogućavao razvoj gradovima i općinama na području Gorskog kotara i Like, koji bi to teško mogli ostvarivati bez pomoći države, rekao je član predsjedništva HNS-a Primorsko-goranske županije Kristijan Jurjako. Istaknuo je da bi se Zakon o regionalnom razvoju morao donijeti u redovitoj saborskoj proceduri, a ne po hitnom postupku, kako bi se temeljito utvrdili kriteriji indeksacije razvijenosti.

Po sadašnjem prijedlogu, rekao je, neke jedinice lokalne samouprave u Gorskom kotaru pripadaju razvijenim područjima iako se ne mogu mjeriti s drugima u istoj skupini razvijenosti.