Dnevne novosti

Istraga o optužbama za korupciju u EULEX-u

31.10.2014 07:08 PRIŠTINA, 30. listopada 2014.(Hina/AFP), Voditelj Europske policijsko-pravosudne misije (EULEX) na Kosovu Gabriele Meucchi rekao je u četvrtak da će se "temeljito ispitati" optužbe za korupciju troje EULEX-ovih čelnika.

"Shvaćamo te optužbe vrlo ozbiljno", rekao je talijanski diplomat na tiskovnoj konferenciji u Prištini. Optužbe koje je britanska tužiteljica Maria Bamieh iznijela protiv glavne tužiteljice misije, Čehinje Jaroslave Novotne i bivšeg suca EULEX-a, Talijana Francesca Florita bit će predmet "temeljite istrage". Optužbe se "neće zanemariti", istaknuo je na toj prvoj tiskovnoj konferenciji otkako je Bamieh u utorak iznijela te optužbe lokalnim medijima i novinskoj agenciji France Presseu.

EULEX koji danas ima 1500 zaposlenih, osnovan je 2008., nekoliko mjeseci nakon proglašenja kosovske neovisnosti od Srbije, s mandatom da rješava predmete koji se ocijene odveć osjetljivim za mjesne sudove. Odgovarajući u utorak na pitanje AFP-a imate li osnovane sumnje da su visoki dužnosnici EULEX-a primali mito kako bi odustali od rješavanja osjetljivih predmeta, Bamieh je odgovorila "da".

Bamieh je optužila Novotnu, Florita i kanadskog tužitelja Jonathana Ratela da su primali mito iz kosovskih krugova kako bi odustali od sudskog progona. Usto je optužila Ratela da ju je pokušao spriječiti u objavljivanju ovih informacija. "Ne znam što o tome misle, ali moja zadaća kao tužitelja je da izvijestim o takvim stvarima. Da to nisam učinila, optužili bi me da sam i sama sudjelovala u tome", rekla je u utorak.

Meucchi je kazao da je EULEX od 2013. upoznat s tim optužbama i da su misija i "kosovsko pravosuđe pokrenuli zajedničku istragu" o tom slučaju. "Provodi se temeljita istraga u skladu s onim što je sama bit EULEX-ova djelovanja, naime borba s korupcijom i s nekažnjivošću", dodao je Meucchi. "Ne mogu otkriti u kojoj je fazi trenutačno kriminalistička istraga", rekao je. Kako piše mjesni tisak, Novotnoj i Floritu je ponuđeno gotovo 350.000 eura da bi odbacili optužnice.

Bamieh koja u EULEX-u radi od početka, od 2008., smijenjena je prošli tjedan, nekoliko dana prije izbijanja skandala. "Nije riječ o sankciji nego o mjeri" kakva se primjenjuje u ovakvim situacijama, ustvrdio je Meucchi. "Žele me kazniti zbog onoga što sam, slučajno, otkrila radeći svoj posao", rekla je Bamieh u utorak. Usto je kazala da će informacije kojima raspolaže, ako se otkriju, "zaprepastiti Europsku uniju". "Da, to će zaprepastiti EU jer ta organizacija (EULEX) troši novac poreznih obveznika a ne čini ništa za kosovski narod", kazala je.