Dnevne novosti

Matić: Hrvatska prednjači u procesu pronalaska i identifikacije nestalih

29.10.2014 07:16 SARAJEVO, 28. listopada 2014.Hina, Hrvatska prednjači u procesu traganja za nestalima i njihove identifikacije i s tim će nastaviti i u idućem razdoblju s ciljem razjašnjenja sudbine svih osoba nestalih tijekom Domovinskog rata, ocjena je što su je u utorak u Sarajevu potvrdili hrvatski ministar branitelja Predrag Matić i predstavnici Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP), uspostavljenog 1996. godine sa zadaćom otkrivanja sudbine nestalih tijekom ratova na području bivše Jugoslavije.

Na redovitom bilateralnom sastanku održanom u sjedištu ICMP-a u Sarajevu ministar Matić, pomoćnik ministra branitelja i voditelj Uprave za zatočene i nestale Ivan Grujić i tajnica Povjerenstva vlade RH za zatočene i nestale i pročelnica odjela za traženje osoba zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu Višnja Bilić razgovarali su o provedbi projekta identifikacije nestalih, rečeno je Hini u Povjerenstvu.Voditelj ICMP-jeva programa za zapadni Balkan Matthew Holliday ovaj projekt ocijenio uspjelim istaknuvši kako je on rezultat suradnje niza različitih država i agencija.

ICMP je tijekom dosadašnjeg djelovanja razvio metodu identifikacije pronađenih posmrtnih ostatka koja osigurava gotovo 100-postotnu točnost. Riječ je o usporedbi DNK uzoraka dobivenih iz koštanog tkiva ekshumiranih žrtava i onih iz krvi živih srodnika. Kako je navedeno u priopćenju nakon sarajevskog sastanka, ICMP je imao priliku u Hrvatskoj primijeniti tehnologiju upravljanja forenzičkim informacijama i bazama podataka upotpunjujući time aktivnosti hrvatskih nadležnih institucija. "Radi se o učinkovitom partnerstvu", izjavio je Holliday.

Ministar Matić je također ocijenio kako je suradnja s ICMP-jem bila iznimno korisna, što je pomoglo velikom broju identifikacija pronađenih posmrtnih ostataka. "Republika Hrvatska identificirala je preko 80 posto ekshumiranih osoba, što je izrazito visok postotak i u svjetskim razmjerama", kazao je Matić.Na sarajevskom su sastanku Matić i Holliday razgovarali i o primopredaji sastavnica ICMP-ovog sustava za upravljanje forenzičkim podacima (ICMP fDMS) Upravi za zatočene i nestale Ministarstva branitelja Hrvatske, koja je već u tijeku.

Riječ je zapravo o posebnom računalnom programu koji omogućava pohranu, pregled i analizu velike količine podataka o nestalim osobama, istragama i identifikacijama.Aplikacije koje je razvio ICMP sadrže podatke o više od 150 tisuća osoba, što uključuje nestale i njihove žive srodnike. ICMP je također potaknuo uspostavu regionalnog popisa nestalih osoba koji bi pomogao pri utvrđivanju konačnog odgovora na pitanje o broju nestalih u ratovima tijekom 1990-ih na tlu bivše Jugoslavije.

Na uspostavi takvog regionalnog popisa uz Hrvatsku rade i Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo te Crna Gora, a cilj je omogućiti dostupnost svih podataka koje neka zemlja prikupi s ciljem olakšavanja rješavanje pravnih pitanja u vezi sa slučajevima nestalih osoba. Iz ICMP-ja podsjećaju kako je Hrvatska razvila pravne, operativne i institucionalne kapacitete nužne za učinkovito rješavanje pitanja nestalih osoba i pružila nedvojbenu potporu potpisivanju ICMP-ove Deklaracije o ulozi države u rješavanju pitanja osoba nestalih uslijed oružanih sukoba i povreda ljudskih prava, koja je 29. kolovoza potpisana u Mostaru.

Zahvaljujući uspješnosti Zajedničkog projekta s Republikom Hrvatskom ICMP će obrazac ove suradnje primijeniti kao model suradnje i s drugim zemljama partnerima, navedeno je u priopćenju.