Dnevne novosti

Saborski Odbor: o Izvješću HOO-a nakon proračunskog nadzora

24.10.2014 07:12 ZAGREB, 23. listopada 2014.(Hina), Matični saborski Odbor za obitelj, mlade i sport nije zauzeo stajališe o Programskom i financijskom izvješću Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za 2013. godinu, a učinit će to nakon što od Ministarstva financija dobije proračunske nadzore HOO-a, kao i financijsko izvješće Sportske televizije (SpTV) za prošlu godinu.

Naime, predsjednik Odbora Darko Milinović (HDZ) ustrajao je u nakani da se o Izvješću HOO ne glasuje dok se ne dobiju dokumenti proračunskog nadzora. O Izvješću postoje suprotna mišljenja Vlade i Hrvatskog olimpijskog odbora, imamo i izjave resornog ministra da je tamo bilo nezakonitih radnji, pa prije nego donesem odluku 'za' ili 'protiv' želim imati službene dokumente, naglasio je Milinović. Vladino mišljenje o Izvješću je službeni dokument, uzvratila je Marija Lugarić koja je, kao i ostali SDP-ovi članovi predlagala da se danas glasuje o Izvješću, a da se zatraži proračunski nadzor i da ga se ima u vidu kod plenarne saborske rasprave.

Sportska televizija i njeno financiranje i ove se godine 'nametnula' kao jedan od ključnih problema vezanih za HOO-ovo Izvješće. SpTV je propali projekt od kojeg treba odustati, ustvrdio je Saša Đujić (SDP). Gledanost je mala, gubitak je dosegnuo 60 milijuna kuna, a kreditno zaduženje 37 milijuna kuna, za dvije-tri godine gubitci će biti veći od godišnjeg proračuna Odbora i kako će se to onda financirati, upitao je Đujić. Željko Šemper (HSU) upozorio je, pak, na disproporciju uloženih sredstva i male gledanosti SpTV-a koja je lani bila 0,4 posto.

Za financiranje SpTv-a koristimo isključuvo naša, ne proračunska sredstva, iako bi to mogli, rekao je glavni tajnik HOO-a Josip Čop, istaknuvši da financiranje SpTV-a nikada nije ugrozilo financiranje bilo kojeg sportaša. Ipak, priznaje da "nakon hajke od skoro 20 mjeseci" ta televizija "radi na škrge". Pripisao je to utjecaju "vanjskog faktora", odnosno činjenici da je "početni sastav resornog Ministarstva" krenuo na uništavanje hrvatskog sporta. Čop poručuje da Hrvatski olimpijski odbor ni jednu kunu nije potrošio nenamjenski, a pogotovo nezakonito i da se novci djele po kriterijima. Lani je, kaže, HOO imao osam različitih kontrola i ni jedna nije utvrdila nenamjensko, a kamoli nezakonito trošenje sredstsva.

Predstavnik Vlade, koja je HOO-ovu Izvješću dala negativno mišljenje, pomoćnik ministra znanosti i sporta Tomislav Paškvalin rekao je da se 'negativno mišljenje' temelji na činjenicama iza kojih Ministarstvo stoji. Sunačana Glavak (HDZ) drži da je Vladino mišljenje neozbiljno i paušalno i traži da se objasni gdje je utvrđeno nenamjensko trošenje. Unatrag tri godine, za rasprave o Izvješću najmanje se priča o sportu i uspjesima sportaša, ako HOO za to nije zaslužan onda ga ukinite, poručila je Glavak.

Lugarić je upozorila i na "sistemski problem" s HOO-ovim Izvješćem. Obveza je HOO-a da Hrvatskom saboru podnese izvješće o izvršenju programa javnih potreba u sportu, ne o svom cjelokupnom radu, no tog program još nema, rekla je Lugarić.