Dnevne novosti

Vrhovine: sjednica mješovitog odbora o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji i srpske u Hrvatskoj

24.10.2014 07:16 VRHOVINE, 23. listopada 2014.(Hina), Supredsjedatelji Međuvladina mješovitog odbora (MMO), koji prati i potiče realizaciju Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Srbije o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj, rekli su nakon današnje sjednice u Vrhovinama da su se s mrtve točke pomaknula pitanja tiskanja udžbenika na hrvatskom jeziku za hrvatsku manjinu u Srbiji, njihova zastupanja u srbijanskom parlamentu te mogućnost da se na sveučilištima otvore katedre srpskog jezika u Hrvatskoj i hrvatskog u Srbiji.

Sporazum između Hrvatske i Srbije o zaštiti prava manjina potpisan je 2005., ali je u posljednje tri godine zastao, rekla je u ime hrvatskog dijela tog odbora i predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Daria Krstičević. Istaknula je da je važna i sama činjenica da je MMO održan, a uz to je riješen i dio otvorenih pitanja. Državni tajnik u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Zoran Mašić rekao je kako je prioritet otvaranje katedri hrvatskoga i srpskog jezika na visokoškolskim ustanovama na kojima bi se školovali nastavnici koji će držati nastavu s učenicima u Srbiji na hrvatskom jeziku i u Hrvatskoj na srpskom jeziku.

Također je rekao kako je jučer i danas nakon punih 25 godina bio u Zagrebu te da su dobro primljeni i on i izaslanstvo. Dodao je kako vjeruje da se na sljedeću sjednicu u Beogradu i najvjerojatnije u Vojvodini, neće čekati dulje od šest do devet mjeseci. Krstičević je istaknula da je hrvatski priorit priprema za tiskanje hrvatskih udžbenika, a vjeruje da će se, na temelju današnjih odluka, taj posao realizirati vrlo brzo. U vezi s izborom predstavnika hrvatske nacionalne manjine u srbijanski parlament, ocijenila je da je to pitanje koje se ne može riješiti brzo jer je "potreban velik angažman u Srbiji", ali prepoznali su ga "kao nešto što je nužno riješiti i kao nešto na čemu se radi".

Općina Vrhovine surađuje sa Srbijom i Izvršnim vijećem Vojvodine. Kredit vojvođanske "Tesla banke" bio je plasiran u oporavak tvrtke "Drvo Vrhovine", koja je službeno još u stečaju i većinski joj je vlasnik HBOR, a suvlasnik Požgaj grupa, jedan od vodećih hrvatski proizvođača parketa, što omogućuje punu proizvodnju i plasman robe. Načelnik općine Milorad Delić rekao je da u općini Vrhovinama živi 86 posto Srba te da srpska nacionalna manjina i Hrvati kao većinski narod u manjini nemaju tipičnih manjinskih problema, nego dobar suživot, to prije što se "nezaposlene osobe broje na prste jedne ruke".

Članovi Međuvladina mješovitog odbora posjetili su Srpsku pravoslavnu crkvu, tvrtku "Drvo Vrhovine" i Osnovnu školu Zrinskih i Frankopana - Područnu školu u Vrhovinama, gdje se djeca školuju po modelu C, što znači da uz redovitu nastavu polaze i dodatnu na srpskom jeziku i pismu. Zbog visokog postotka srpskog stanovništva, imali pravo tražiti i školovanje po modelu A - nastavu na srpskom jeziku i pismu, kao u Vukovaru, ali roditelji to ne žele jer to smatraju svojevrsnom segregacijom, rekao je zamjenik ličko-senjskog župana za srpsku nacionalnu manjinu Nikola Lalić.