Dnevne novosti

U Osječko-baranjskoj županiji još 81,8 četvornih kilometara pod minama

21.10.2014 07:03 OSIJEK, 20. listopada 2014.Hina, U Osječko-baranjskoj županiji, koja je među najzagađenijima minsko-eksplozivnim napravama, ostalo je još očistiti 81,8 četvornih kilometara, što bi se moglo učiniti do 2019., tj. do roka za završetak razminiranja u Hrvatskoj, istaknuto je u ponedjeljak na  sastanku ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Dražena Jakopeca s osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem.

Od 1998. godine u Osječko-baranjskoj županiji razminirano je 86,7 četvornih kilometara. Predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje predstavili su plan humanitarnog razminiranja na području Osječko-baranjske županije za 2015. godinu, dodajući kako je dosad u tu županiju za razminiranje potrošeno oko 753 milijuna kuna. Ravnatelj Jakopec istaknuo je odličnu suradnju HCR-a s predstavnicima lokalne vlasti te je dodao kako bi 2015. godine trebale biti razminirane sve poljoprivredne površine.

Osječko-baranjska županija mogla bi do 2019. godine biti očišćena od mina, rekao je Jakopec, dodajući da se minski sumnjive površine protežu kroz 14 gradova i općina. Od 1998. do sada Europska unija pomogla je proces razminiranja u Hrvatskoj s više od 30 milijuna eura te i dalje pomaže. Od projekata koji su u pripremi za Osječko-baranjsku županiju Jakopec je istaknuo "Natura Vita", projekt koji će HCR provoditi u suradnji s Hrvatskim šumama, a vrijednost mu je 35 milijuna eura.

Riječ je razminiranju šuma u Osječko-baranjskoj županiji i obnovi šumskog fonda, posebice uz rijeku Dravu. U pripremi je i projekt "De-Mine 2", vezan za prekograničnu suradnju s Mađarskom, izvijestio je ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec. Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić također je rekao kako je, po prihvaćenom programu humanitarnog razminiranja za 2015. godinu i naznačenim projekcijama budućeg razminiranja, moguće da ta županija bude očišćena od mina do 2019. godine. Od minsko-eksplozivnih naprava u Osječko-baranjskoj županiji dosad je poginulo 40 osoba.