Dnevne novosti

Pred Vladom izvješće o provedbi preporuka EK-a

16.10.2014 07:18 ZAGREB, 15. listopada 2014.(Hina), Vlada će raspravljati o izvješću o provedbi Plana provedbe specifičnih preporuka za države članice EU-a u 2014. godini, za razdoblje od 1. kolovoza do 30. rujna 2014. godine.

Vlada je taj plan, koji se tiče sudjelovanja Hrvatske u europskom semestru, prihvatila 30. srpnja ove godine. Plan je uslijedio nakon što je Vlada poslala Bruxellesu mjere za suzbijanje prekomjernog deficita, a potom je iz Europske komisije (EK) stiglo osam ključnih preporuka za bržu provedbu reformi. Plan je odgovor na te preporuke, a osam EK-ovih preporuka ujedno osam ključnih poglavlja plana.

To su održive javne financije, održivost mirovinskog sustava i sustava zdravstva, iskorištavanje potencijala tržišta rada i zapošljavanje, učinkovita socijalna zaštita, poboljšanje poslovnog okruženja, "mudrija" uključenost države u gospodarstvo, učinkovitiji režim za rješavanje nelikvidnosti i razduživanje. Posebno područje je očuvanje stabilnosti bankarskog sustava.

U Vladi ocjenjuju kako izvješće upućuje na to da se provedba aktivnosti odvija sukladno Planu, ali da postoje određena odstupanja od utvrđenih vremenskih rokova. Napominju da se, s obzirom na prekomjerne makroekonomske neravnoteže, Republika Hrvatska nalazi u sustavu pojačanog nadzora u okviru postupka u slučaju makroekonomske neravnoteže koji podrazumijeva redovito praćenje napretka u provedbi Specifičnih preporuka i od strane Europske komisije.

Svoje izvješće o provedbi, Europska će komisija predstaviti 20. listopada na sastanku Odbora za ekonomsku politiku. Predstavnici Republike Hrvatske, koji sudjeluju u radu toga tijela, istoga će dana predstaviti stav Republike Hrvatske na nalaze EK-a, koji će biti utemeljen na izvješću koje je sutra pred Vladom.