Dnevne novosti

Antikorupcijsko vijeće: tek trećina državnih tvrtki objavljuje sponzorstva

15.10.2014 07:20 ZAGREB, 14. listopada 2014.(Hina), Članovi Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe suzbijanja korupcije pozdravili su napredak na provedbi antikorupcijskih mjera u trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu države, ali i upozorili kako je neprihvatljivo što samo trećina takvih društava objavljuje sponzorstva i donacije.

"Sponzorstva i donacije znatno su smanjene u odnosu na ranije razdoblje, ali još uvijek se kreću oko 35 milijuna kuna, što nije mali novac. Zabrinjavajuće je ako se te donacije transparentno prikazuju u samo trećini društava", upozorila je SDP-ova Vesna Fabijanić Križanić u raspravi o izvješću o provedbi antikorupcijskog programa u državnim tvrtkama za razdoblje od 2010. do 2012. Ocijenila je i da bi izvješćem trebalo obuhvatiti i društva u vlasništvu lokalne samouprave, koja također koriste javni novac. Založila se i da se u registar društava u državnom vlasništvu unesu i tvrtke u kojima država ima manjinski vlasnički udio.

Poduzetnik Branko Roglić smatra da bi tvrtkama u državnom vlasništvu u potpunosti trebalo zabraniti sponzorstva i donacije bilo kome. "Ta društva upravljaju našim novcem i ne bi trebale imati ovlast da doniraju bilo koga", kazao je Roglić. Isto misli i laburistica Nansi Tireli, koja se čudi što je u izvješću navedeno da su podaci o nekim tvrtkama nedostupni.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić odgovorio je da se to promijenilo u posljednje dvije godine. "Činjenica je da smo mi tijekom godina lovili što imamo u trgovačkim društvima, ali sada taj popis imamo", rekao je Miljenić. Suglasan je da bi, kad je riječ o donacijama i sponzorstvima, javnosti morali biti dostupni podaci o sponzorstvima. "Sada nam je cilj da svaki građanin zna tko komu daje koliko i zašto, a poslije možemo razgovarati o tomu trebaju li državne tvrtke uopće davati donacije", rekao je Miljenić, napomenuvši da su tvrtke na državnoj razini puno transparentnije od lokalnih. Vijeće je, s dva suzdržana glasa - Nansi Tireli i Antuna Filića, prihvatilo i izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u resoru financija.

Roglić je pritom pohvalio ministra Borisa Lalovca, koji nije bio na sjednici, jer je uočio da avionom putuje u ekonomskoj klasi. "Iznimno mi je drago da je svjestan stanja u državi i htio sam mu na tome zahvaliti, ali već 15 dana ne uspijevam doći do njega. Iako sam veliki poduzetnik i puno uplaćujem u proračun, nisam mogao dobiti termin za razgovor s ministrom pa mogu zamisliti kako tek do njega dolaze mali poduzetnici", kazao je Roglić.

Osvrnuo se i na prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma protiv davanja u koncesiju autocesta, ocijenivši da "oni koji žele srušiti monetizaciju, žele srušiti ovu zemlju". "Ne možemo više živjeti na dug. Bez monetizacije se ne može, moramo je provesti jer, pitanje je uopće hoće li koncesionar moći vraćati kredite i koga ćemo uopće naći da uzme autoceste", uvjeren je Roglić.