Dnevne novosti

Odgođena trilaterala EU-Ukrajina-Rusija

03.10.2014 07:08 BRUXELLES, 2. listopada 2014.(Hina/AFP), Trilateralni sastanak između EU-a, Ukrajine i Rusije, predviđen u Bruxellesu kako bi se pokušao riješiti plinski spor između Kijeva i Moskve, odgođen je, doznaje se u četvrtak iz europskih izvora.

"Neće biti trilateralnog sastanka do kraja tjedna", kazao je izvor. Europska komisija je precizirala da će ukrajinski ministar za energetiku Jurij Prodan u petak u Bruxellesu sudjelovati na međunarodnoj konferenciji i sastati se s europskim povjerenikom za energetiku Guntherom Oettingerom kako bi se "pripremio novi trojni sastanak s Rusijom čiji datum i mjesto održavanja još nisu poznati".

Dolazak Prodana u Bruxelles na konferenciju o ukrajinskoj plinskoj infrastrukturi smatrao se dobrom prilikom za organiziranje trilateralnog sastanka, no Ukrajina još nije u mogućnosti dati svoj pristanak na prijedlog razrješenja spora koji je bio iznesen 26. rujna u Berlinu. "Dolazak u Bruxelles Aleksandra Novaka, ruskog ministra za energetiku, ne bi bio od koristi.

Cilj budućeg trilateralnog sastanka je zaključiti sporazum, a ne pregovarati", objasnio je izvor u Bruxellesu. Kijev oklijeva dati svoj pristanak zbog političkih razloga, jer se stotine ruskih vojnika još uvijek nalazi na istoku Ukrajine gdje se primirje ne poštuje.

Prema prijedlogu koji je trenutno na stolu Kijev bi Gazpromu trebao isplatiti dugovanje od 3,1 milijardu američkih dolara, od čega dvije milijarde do kraja listopada. Gazprom bi za uzvrat pokrenuo isporuke plina Ukrajini s minimalnom količinom od pet milijardi prostornih metara plina po cijeni od 385 dolara za 1000 prostornih metara.