Dnevne novosti

Cvitan: pad broja kaznenih prijava ne znači i manje kriminala

02.10.2014 07:20 ZAGREB, 1. listopada 2014.(Hina), Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan ponovio je u Saboru da je broj kaznenih prijava lani pao za 13 posto u odnosu na godinu ranije, no i istaknuo kako to ne znači i manje kriiminala, posebno organiziranog.

Podnoseći godišnje izvješće o radu državnih odvjetništava, Cvitan je ponovio kako ga brine što je broj prijava protiv nepoznatih počinitelja lani po prvi puta pretekao broj prijava protiv poznatih počinitelja. Još jednom je pozvao da se DORH-u osigura dodatni novac kako bi mogao uspješno raditi, ali i istaknuo da je DORH, unatoč povećanom opsegu posla i manjku kadra, uz velike napore zadržao ažurnost.

"Ti su napori u pojedinim državnim odvjetništvima dosegli razinu, ja bih se usudio kazati i neljudskost. Neću govoriti da je rad u državnim odvjetništvima u Zagrebu, općinskom i županijskom USKOK-u svaki dan u tjednu, subotom i nedjeljom 12, 16 sati dnevno, ljudi se razbolijevaju", požalio se Cvitan. Zastupnici su podržali zahtjev da se DORH-u osigura dodatni novac. "Kako objasniti politiku Vlade koja nedovoljnim ulaganjem onemogućava DORH da bude efikasniji i učinkovitiji", upitao je laburist Mladen Novak.

HDZ-ov Goran Marić smatra, pak, da "ministar koji nema novca za državno odvjetništvo i za državnu reviziju mora dati ostavku". "Ne smije DORH biti bez dovoljno računala, kad je za informatizaciju u raznim ministarstvima osigurano 700 milijuna kuna. Sad silikonska dolina ili brda, kako će biti riješeno tamo, a ima očito u proračunu i novaca za to", upozorio je HDSSB-ov Boro Grubišić.

Nezavisni Branko Vukšić očekuje više prijava u borbi protiv korupcije, i to "protiv političkih i tajkunskih glava". "Sve mi se čini da sa svim raspoloživim šmrkovima gasite kokošinjac dok gori kuća", kazao je Vukšić. Iako USKOK ima čak 98 posto osuđujućih presuda, SDP-ova Vesna Fabijančić Križanić upozorava da ih je tek 24 posto rezultiralo zatvorskom kaznom.

"Kako je moguće da se nađu tolike olakotne okolnosti koje u primjeru koruptivnih kaznenih djela, uz sve proklamacije i provedbe strategije i akcijskih planova za suzbijanje tog zla, dovode do 70 posto izrečenih uvjetnih osuda", upitala je.