Dnevne novosti

Moskva o provedbi sporazuma između Kijeva i EU-a

30.09.2014 07:08 ZAGREB/MOSKVA, 29. rujna 2014.(Hina), Rusija ostaje predana trostranom sporazumu koji se tiče pridruživanja Ukrajine Europskoj uniji, ali je spremna poduzeti mjere ako ga jedna od strana prekrši, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je u nedjelju da će sporazum o pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji u potpunosti stupiti na snagu u studenome unatoč dogovoru Moskve, Bruxellesa i Kijeva da se puna provedba odgađa do siječnja 2016.

"Rusija se vodi dogovorima postignutima na trostranim razgovorima, ali istodobno je spremna braniti svoju poziciju. Rusija ostaje predana tim dogovorima, ali je spremna odgovoriti na njihovo kršenje", rekao je Peskov za agenciju RIA Novosti.

Ukrajinska Vrhovna Rada i Europski parlament 16. rujna su ratificirali sporazum o pridruživanju čija primjena počinje 1. studenoga. Kasnije su se Rusija, Ukrajina i EU dogovorili da se provedba sporazuma u dijelu uspostave zone slobodne trgovine odgodi do 1. siječnja 2016.

Rusija je obećala da neće uvoditi mjere za zaštitu svog gospodarstva, uključujući namete na proizvode iz Ukrajine, dok se taj dogovor bude poštovao.