Dnevne novosti

Mimica zadovoljio na saslušanju pred Odborom za razvoj EP-a

30.09.2014 07:22 BRUXELLES, 29. rujna 2014.(Hina), Hrvatski kandidat za povjerenika Europske komisije Neven Mimica glatko je prošao saslušanje pred Odborom za razvoj Europskog parlamenta (EP), od kojeg se očekuje pozitivna ocjena njegova nastupa.

Mimica je u ponedjeljak navečer tri sata odgovarao na pitanja članova Odbora za razvoj EP-a, u sklopu saslušanja svih povjerenika pred nadležnim parlamentarnim odborima. Odmah nakon saslušanja iza zatvorenih vrata sastali su se koordinatori svih političkih skupina u Odboru za razvoj kako bi raspravljali o Mimičinu nastupu.

Doznaje se da su na tom sastanku sve političke skupine imale pozitivno mišljenje, te će u tom smislu sastaviti pismo i dostaviti ga čelnicima svih skupina u EP-u. U pismu će se također tražiti od Mimice još neka pojašnjenja, koja će im on dostaviti pisanim putem. Tijekom više od tri sata Mimica je odgovarao na pitanja koja su se odnosila na njegovu buduću dužnost u Komisiji.

Mimica je u izjavi za novinare nakon saslušanja izrazio zadovoljstvo, istaknuvši da su članovi Odbora za razvoj vrlo dobro upućeni u teme razvojne politike, pa mu se to "čini dobrom podlogom za veliki zajednički posao koji je pred njima". Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker imenovao je Mimicu povjerenikom za međunarodnu suradnju i razvoj.

Europska unija i njezine zemlje članice najveći su donatori međunarodne pomoći u svijetu, a samo prošle godine u tu svrhu su izdvojile 10 milijardi eura. Opća uprava za suradnju i razvoj Europske komisije ima više od 4.000 zaposlenih, uglavnom u delegacijama EU-a u svijetu.