Dnevne novosti

Civilno društvo treba uključiti u odlučivanje

17.09.2014 07:12 ZAGREB, 16. rujna 2014.(Hina, )Litva je postigla napredak u uključivanju civilnog društva u proces odlučivanja i uvjerena je da će ga postići i Hrvatska, ali mora naći "svoj vlastiti recept" za to, izjavio je u utorak u Zagrebu zamjenik litavskog ministra vanjskih poslova Rolandas Kriščiunas na konferenciji "Zašto je bitna Europska unija".

Tema ove konferencije je uključivanje organizacija civilnog društva u proces donošenja odluka u Europskoj uniji i pripremi nacionalnih stajališta - na primjerima Litve, države članice s desetogodišnjim, i Hrvatske, s jednogodišnjim iskustvom članstva u EU. "Mi smo postigli napredak i uvjereni smo da ćete ga i vi u Hrvatskoj postići, da ćete naći svoj vlastiti put i svoj vlastiti recept",rekao je Kriščiunas u svom uvodnom govoru na konferenciji u sklopu Twinning light projekta, koji od travnja zajednički provode Hrvatska i Litva. P

o njegovim riječima, taj projekt predstavlja širenje znanja i iskustava, učenje jednih od drugih. "Kada uključite različite skupine u proces donošenja odluka, kvaliteta tih odluka je bolja i takve odluke je puno lakše provesti", rekao je Kriščiunas. Upozorava da to nije lagan proces, baš suprotno, jer prvo treba uspostaviti međusobno povjerenje. Također, civilno društvo mora shvatiti da kritiziranje nije njegova jedina zadaća nego da treba imati proaktivan pristup.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović ocijenio je izuzetno važnim sudjelovanje nevladinog sektora u formuliranju relevantnih stavova koje će zatim prezentirati EU, a voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević izjavio je da je to izazov ne samo za Hrvatsku i za Litvu nego općenito i za EU.

Twinning Light projekt "jačanje kapaciteta ministarstva vanjskih i europskih poslova kao nacionalnog koordinatora EU poslova" provodi se u sklopu IPA 2010 programa u suradnji s litavskim ministarstvom vanjskih poslova. Projekt je vrijedan 250.000 eura, od čega 90 posto pokriva Europska komisija, a 10 posto RH.

Cilj projekta je pridonijeti učinkovitosti MVEP-a u izradi, usklađivanju i usvajanju nacionalnih stajališta i koordinaciji EU poslova kako bi Hrvatska aktivno i konstruktivno djelovala na razini EU te promicala svoje ideje i interese.