Dnevne novosti

Odbor za Ustav u ponedjeljak o referendumu o "outsourcingu"

12.09.2014 08:33 ZAGREB, 11. rujna 2014.(Hina), Saborski Odbor za Ustav u ponedjeljak će raspravljati o sindikalnoj referendumskoj inicijativi o "outsourcingu", a očekuje se kako će Saboru predložiti da od Vlade zatraži provjeru prikupljenih potpisa.
Raspisivanje referenduma na kojem bi građani odlučili o donošenju zakona kojim bi se u potpunosti zabranilo izdvajanje pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnim službama zatražilo je 17 sindikata, koji su polovicom srpnja u Sabor donijeli više od 612.000 potpisa potpore svojoj referendumskoj inicijativi.

"Predložit ćemo da se od Vlade zatraži provjera prikupljenih potpisa", rekao je Hini predsjednik Odbora Peđa Grbin. Nakon što Vlada provjeri potpise, Saboru preostaju dvije opcije – da raspiše referendum ili od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti predloženog referendumskog pitanja.

Grbin je uvjeren da će Sabor i ovoga puta zatražiti mišljenje Ustavnog suda, jer smatra da je predloženo referendumsko pitanje protivno Ustavu i Ugovoru EU.

"Ugovor EU vrlo je jasno kao temeljne slobode definirao slobodu kretanja roba i pružanja usluga, a gdje je tu sloboda pružanja usluga ako zakonom propisujete da određene usluge mogu davati isključivo zaposleni u javnoj službi? Tu će biti posla za Ustavni sud", tumači Grbin.