Dnevne novosti

Ustavni sud: razmotriti zabranu obnašanja dužnosti sisačke županice

22.08.2014 09:12 ZAGREB, 21. kolovoza 2014.(Hina), Ustavni sud djelomično je usvojio tužbu sisačke županice Marine Lovrić Merzel, te je Županijskom sudu dao smjernice u vezi s daljnjim odlučivanjem i mogućnosti primjene mjere zabrane obnašanja dužnosti županice, umjesto produljenja istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela, doznaje se od njezina odvjetnika.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda sutra će u 10 sati održati ročište na kojem će odlučiti hoće li odrediti mjere opreza zabrane obavljanja poslovne aktivnosti, kazao je Hini njezin odvjetnik Berislav Živković. Ako sudac istrage odredi mjeru opreza Lovrić Merzel će i dalje ostati u istražnom zatvoru zbog opasnosti da bi tijekom istrage mogla utjecati na svjedoke. No, njezin odvjetnik kaže da se sutra na sudu rješava bitna stvar jer će preostali svjedoci kad tad biti ispitani pa će razlog za istražni zatvor po toj osnovi prestati.

Odluči li pak istražni sudac ponovno odrediti istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, sisačka županica neće moći izaći na slobodu dok ne podnese ostavku na svoju dužnost, kaže njezin odvjetnik. Ustavni sud je u svojoj odluci, objavljenoj na internetskim stranicama, naveo da produljenje istražnog zatvora nije bilo "zakonito", odnosno nije bilo u "skladu s postupkom propisanim zakonom" s aspekta ustavnih i konvencijskih zahtjeva vezanih uz opasnost od ponavljanja kaznenog djela.

Ustvrdio je da i dalje postoji ustavna obveza sudova da opravdanost produljenja istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, odnosno mogućnost primjene mjere zabrane obnašanja dužnosti župana umjesto produljenja istražnog zatvora, ispitaju u svjetlu mjerodavnog prava i njegovih pravnih stajališta. Lovrić Merzel u Remetincu je od travnja. Istraga protiv nje otvorena je zbog sumnje da je županiju oštetila za više od 10,5 milijuna kuna, a u međuvremenu je nekoliko puta proširivana.

Osim plaćanja savjetnika, na što je potrošeno oko šest milijuna kuna, tereti ju se da je zgradu Hitne pomoći preplatila za četiri milijuna kuna, da je trošila javni novac na zabave, privatne troškove plaćala službenom karticom te raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak, oštetivši županiju za još 200.000 kuna.

Istraga protiv nje posljednji put proširena je u srpnju zbog sumnje da je od poduzetnika Željka Žužića primila 100 tisuća eura mita koje je pokušala prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njena nećaka Dalibora Rožankovića. Lovrić Merzel, koja je prije mjesec izbačena je iz SDP-a, odbacuje sve optužbe.