Dnevne novosti

HURS: prikupljanje potpisa za referendum ostaviti na javnim mjestima

21.08.2014 07:24 ZAGREB, 20. kolovoza 2014.(Hina), Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) podržava izmjene Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave, ali smatra da se nikako ne bi smjelo dirati u pravo građana da svoj potpis daju na javnom mjestu.

Apsolutno je neprihvatljiva ideja da se potpisi građana za referendum prikupljaju u uredima državne vlasti, ističe HURS u priopćenju. "Referendum je volja naroda, zašto ga 'odnarođivati', micati s ulice, smještanjem u državne urede i birokratizacijom.

Osim toga, ograničavajućih faktora ima još: ti uredi imaju svoje radno vrijeme, nisu svima jednako dostupni, dio građana u malim sredinama može biti izložen neugodnostima, jer se ugrožava pravo tajnosti, sve to za sobom povlači i diskriminaciju. Ne treba ni napominjati da bi takva procedura bila i skuplja“, ističe predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

HURS podržava prijedlog da se rok za prikupljanje potpisa produlji na 60 dana, a drži i da treba jasno regulirati broj potpisa birača potrebnih za raspisivanje referenduma koji ne bi smio premašivati 5 posto, odnosno 200.000 potpisa.