Dnevne novosti

Milanović: strože ćemo naplaćivati poreze

18.08.2014 07:18 JELSA, 14. kolovoza 2014. (Hina), Predsjednik Vlade Zoran Milanović najavio je kako će se pooštriti disciplina izmirivanja poreznih obveza poručivši kako je to stvar patritizma i domoljublja.

"Što se tiče države, moje razine odgovornosti i politike vlade ta disciplina bit će još stroža i gajit će veći respekt prema ispunjavaju obveze", istaknuo je Milanović na današnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jelse u povodu obilježavnja Dana općine - blagdana Velike Gospe. Po njegovim riječima izmirivanje poreznih obveza je domoljublje i patriotizam. Naglasio je kako po pitanju poreza država mora biti stroga, ali ne brutalna i nepravedna . "Porezne obveze se moraju ispunjavati, a u Hrvatskoj je bilo drukčije i prevariti državu je bilo najnormalnije“, rekao je Milanović.

Istaknuo je kako moramo biti strogi prema onima koji imaju. "U Hrvatskoj nažalost, da me netko krivo ne shvati, ipak uzimamo najmanje od onih koji imaju najviše. Naši porezi najviše deru srednji sloj. To su stvari koje moramo promijeniti ne na način da obeshrabrimo i ubijemo u pojam one koji imaju, koji žele raditi i bogatiti se i uvećavati svoju imovinu, ali da plate pošten dio društvu", kazao je Milanović. Rekao je kako se postavlja pitanje što je pošteno, te je dodao kako je to "stvar dogovora i o tomu uvijek treba razgovarati".Po Milanovićevim riječima stoljećima smo bili kolonija, ali sada imamo svoju državu.

"Ta država je najmoćniji i prvi instrument provođenja naše volje, i moramo utvrditi što su naša volja i ciljevi: je li to galama, dreka, ili je ujedinjavanje uz sve različitosti koje postoje među nama da bi se suprostavili, ne ratovali nego nosili s onima koji su veći i bogatiji od nas i koji svoje najprije materijalne interese provode na jedan tih način koji melje“, rekao je Milanović. On je danas u Jelsi otvorio i novobnovljenu knjižnicu i čitaonicu koja je izgorjela u požaru 2003. godine, a u čiju je obnovu, kako je rečeno, investirano 4,5 milijuna kuna. Milanović je podsjetio kako je utemeljenje čitaonica diljem Hrvatske još u 19 stoljeću bilo važno za razvoj narodnjačke misli posebice u nadmetanjima između, kako se izrazio, Hrvata i onih koji nisu znali što su i svrstavali su se u autonomaše. "Knjižnice i čitaonice su još prije 150 godina razvijale i svijest i o tome na kakvu državu imamo pravo“, istaknuo je Milanović.

Po njegovim riječima država nije samo zastava i himna jer je to samo trenutak i treptaj. "Država je život i ovdje u Jelsi i u svakom drugom mjestu. Država je život i u Bruxellesu, tamo gdje se borimo za svoje interese i gdje smo mali i gdje misle da nas mogu kao krušnu mrvicu ili kao nekog mulca blatom gurnuti u stranu, a mi tamo ne idemo po dišpet niti svađati se nego idemo provoditi ono što su naši interesi", rekao je Milanović.