Dnevne novosti

Vlada: nije planirano ukidanje subvencioniranja prijevoza učenika

12.08.2014 07:13 ZAGREB, 11. kolovoza 2014. (Hina), Vlada Republike Hrvatske nikada nije raspravljala o ukidanju subvencioniranja prijevoza učenika, niti je to planirano, priopćila ja vladina Služba za odnose s javnošću.

"Napominjemo, također, da niti ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar nije o tome pitanju govorio kao o konačnom rješenju", kaže se u priopćenju kojim iz Vlade odgovaraju na, kako navode, brojne upite koji su im upućeni o mogućnosti ukidanja subvencioniranja prijevoza učenika. "Podsjećamo da je prethodna Vlada izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ne samo ukinula obvezu sufinanciranja prijevoza učenika, nego je i doista prestala isplaćivati tu naknadu.

Ova je Vlada, u skladu sa svojim programom, ponovno počela sa sufinanciranjem prijevoza i tako će se i nastaviti", ističe se u priopćenju iz Vlade RH. Na današnjoj konferenciji za novinare Inicijative za osnivanje Narodne stranke – reformista, Radimir Čačić je rekao da je sadašnja vlada "potpuno izgubila kompas" jer s jedne strane aplicira na EU fond za podizanje visokog obrazovanja, a s druge strane najavljuju ukidanje 300 milijuna kuna za subvencioniranje prijevoza srednjoškolaca. "Ne velim da su zato zli ili zlonamjerni ljudi, počevši od ministra Mornara, ali bilo bi dobro da razumiju što je bitno", poručio je Čačić.

Krajem srpnja, nakon što je najavljen rebalans proračuna za jesen i nužnost ušteda, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar je izjavio da će biti jako teško smanjiti troškove u njegovu ministarstvu. „Manje-više sve što se moglo rezati, već je bilo odrezano. Sada nam vjerojatno predstoje vrlo nepopularne mjere. Prijevoz učenika je 300 milijuna kuna i 75 posto se subvencionira, možda ćemo tamo moći uštedjeti, mreža škola 30-ak milijuna kuna, no nažalost sve je to kap u moru“, izjavio je tada Mornar te pojasnio da ne kaže da će se te stavke rezati, nego tu vidi mogućnosti za uštede, dok ih nigdje drugdje ne vidi.