Dnevne novosti

Ministarstvo kulture: kriteriji natječaja pravedni i javno dostupni

12.08.2014 07:10 ZAGREB, 11. kolovoza 2014.(Hina), Ministarstvo kulture priopćilo je u ponedjeljak da su kriteriji ocjenjivanja prijavitelja za Program dodjele bespovratnih sredstava rezultat opsežne javne rasprave i javno dostupni na stranicama ministarstva, a u kategoriji novih medija, čiji su rezultati nakon provedenog prvog kruga natječaja izazvali nezadovoljstvo i spekulacije oko pravednosti dodjele sredstava, ocjenjuje se priložena urednička koncepcija.

"Kategorija 'Novih medija' nije kategorija 'tek novopokrenutih stranica', nego medija koji još uvijek nisu pokrenuti i onih koji postoje manje od godine dana. Budući da u toj kategoriji istodobno konkuriraju oni mediji koji postoje manje od godine dana kao i oni koji još uvijek nisu pokrenuti, povjerenstvo sve prijave ocjenjuje isključivo na temelju priložene uredničke koncepcije", ističe se u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama ministarstva.

Nakon što je ministarstvo 4. kolovoza objavilo rezultate prvog kruga Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima, neki od prijavitelja, nezadovoljni odabirom, izrazili su sumnju da se novac dodjeljuje udrugama i medijima bliskim aktualnoj vlasti, te je objavljena i neistinita tvrdnja da je u drugi krug u kategoriji novih medija prošao projekt portala "Zlatne godine", za koji je njegov autor ustvrdio da ga je smislio samo kako bi provjerio način ocjenjivanja.

No, kako ističu iz ministarstva, s obzirom na sve navedeno, sadržaj koji je neki medij eventualno do sada objavljivao nema nikakvog utjecaja na odluku povjerenstva, "jer bi bilo nemoguće uspoređivati ga s prijavama medija koji za sada 'postoje' samo u okvirima uredničke koncepcije". "Utoliko je, unutar kategorije novih medija, posve deplasirano govoriti o 'izmišljenim' medijima", dodaje se. Projekt zlatnegodine.info natjecao se u kategoriji novih medija, i to neuspješno, budući da se našao na 21. mjestu od 23. prijavitelja na Bodovnoj listi, s koje u drugi krug ulaze samo prva tri, istaknuli su iz ministarstva. "U ocjenjivanju portala zlatnegodine.info, kao i u slučaju bilo kojeg drugog prijavljenog medija, presudile su ocjene priložene uredničke koncepcije. Ocjene je dodijelilo sedmeročlano povjerenstvo izabrano na javnom natječaju, vodeći se kriterijima uspostavljenima kroz prošlogodišnju i ovogodišnju opsežnu javnu raspravu javno dostupnima na stranicama Ministarstva kulture", dodaje se u priopćenju.

Žalbeni rok na rezultate prvog kruga natječaja još je u tijeku, a svi koji uđu u drugi krug bit će o tome pismeno obaviješteni najkasnije do 15. kolovoza. Oni novi mediji koje povjerenstvo odluči predložiti za dodjelu bespovratnih sredstava trebaju, žele li ta sredstva i dobiti, u drugom krugu dostaviti neophodnu dodatnu dokumentaciju, koja među ostalim obuhvaća razradu Uredničke koncepcije u Plan rada i detaljni financijski plan korištenja bespovratnih sredstava, kao i statut medija u kojem se definiraju odnosi između nakladnika, urednika i novinara te sudjelovanje novinara u izboru glavnog urednika.

Mediji koji još uvijek nisu pokrenuti, ako im se dodijele sredstva, dužni su ih opravdati u skladu s Planom rada i Proračunom, o čemu četiri puta godišnje izvješćuju članice i članove povjerenstva, strogo se držeći svojih precizno i detaljno propisanih obaveza te dostaviti dokumentaciju kojom potvrđuju svoj pravni status. O članicama i članovima povjerenstva odlučuje ministrica kulture, na prijedlog stručne komisije formirane od zaposlenika Ministarstva kulture koji na temelju jednakih, unaprijed zadanih i strukturiranih pitanja ocjenjuju prijavljene kandidate i kandidatkinje. Prijaviti se može svatko tko zadovoljava elementarne propisane uvjete, temeljem Javnog natječaja.