Dnevne novosti

HUBOL traži reviziju natječaja za nabavu opreme u zdravstvu

11.08.2014 07:06 ZAGREB, 8. kolovoza 2014.(Hina), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) poziva odgovorne da hitno izvrše reviziju svih otvorenih postupaka javne nabave u zdravstvu jer, ističu, postoji osnovana sumnja da se iskazani uvjeti prilagođavaju tehničkim karakteristikama pojedinog uređaja, a ne stvarnim potrebama.

Predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža u razgovoru za Hinu upozorio je kako mehanizmi prevencije korupcije u Ministarstvu zdravlja do današnjeg dana nisu uspostavljeni, a ciljevi javne nabave samo su deklarativno navedeni dok se u praksi gotovo svakodnevno događa sukob interesa javnih dužnosnika. Goluža ističe kako se, unatoč nizu zakonskih propisa koji reguliraju javnu nabavu, u zdravstvu i dalje tolerira neracionalno, trošenje dok istodobno svjedočimo najavama rebalansa državnog proračuna i smanjivanja plaća zaposlenih u državnom i javnom sektoru.

Uvjetima koji se iskazuju u natječajima i dalje se izravno pogoduje pojedinim proizvođačima, odnosno njihovim zastupnicima, ne vodeći računa o stvarnim potrebama te se neprihvatljivo troši novac hrvatskih poreznih obveznika, kaže Goluža te navodi činjenicu da niti u jednom slučaju nije registrirano, a kamoli sankcionirano, nedopušteno ponašanje u postupku javne nabave u hrvatskom zdravstvu. S obzirom da su u tijeku natječaji za nabavu rendgenskih aparat u Koprivnici, KBC-u Zagreb i Krapinskim toplicama, mamografskih aparata u Varaždinu, CT aparata u Osijeku, Zadru, Bjelovaru, Splitu i KBC-u Sestre milosrdnice te RTG dijagnostičkog sustava u pulskoj bolnici, HUBOL poziva na prevenciju korupcije u njezinu ishodištu, s obzirom da pojedine tehničke specifikacije u otvorenim natječajima pobuđuju sumnju u zlouporabu zakonskih propisa.

Stoga u HUBOL-u pozivaju odgovorne da izvrše reviziju svih otvorenih postupaka iz kojih je, kažu, očito kršenje Zakona o javnoj nabavi, jer onemogućavaju načela slobodnog kretanja robe i jednakog postupanja, zabranu diskriminacije, proporcionalnost i transparentnost, a posebice načela tržišnog natjecanja na koja smo se kao članica EU obvezali. Napominju da je taj problem prepoznala i Europska komisija koja je u svom izvješču o stanju korupcije u zemljama članicama za 2013. problem netransparentne javne nabave u hrvatskom zdravstvu apostrofirala kao jedan od najvažnijih. Pritom se izrijekom zauzela za žurnu primjenu strategije suzbijanja korupcije s naglaskom na prevenciju koruptivnog djelovanja. S obzirom da javna nabava predstavlja značajan dio javne potrošnje u Hrvatskoj te obuhvaća gotovo 10 posto BDP-a, česta je meta koruptivnog ponašanja, podsjećaju u HUBOL-u te upozoravaju da se u slućaju nepoštivanja načela tržišnog natjecanja Hrvatska izlaže riziku nametanja oštrih sankcija i financijskih kazni.