Dnevne novosti

Ministarstvo: u Hrvatskoj iznimno nizak rizik od zaraze ebolom

11.08.2014 07:13 ZAGREB, 8. kolovoza 2014. (Hina), Rizik od zaraze virusom ebole – hemoragijske groznice, u Hrvatskoj je i dalje iznimno nizak, i u našoj zemlji nije zabilježen nijedan slučaj zaraze tom bolešću, priopćeno je u petak poslijepodne iz Ministarstva zdravlja RH.

Republika Hrvatska mjere pojačanog nadzora provodi u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europske komisije, još od druge polovice travnja, zbog izbijanja ebole u Sierri Leone, Liberiji, Maliju, Gvineji i Nigeriji, ističu iz Ministarstva. Mjere se provode u koordinaciji s Kriznim stožerom Ministarstva zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ), Ministarstvom unutarnjih poslova (MUP) i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, a prema odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakona o sanitarnoj inspekciji, te pripadajućim pravilnicima i protokolima.

Iz Ministarstva podsjećaju kako Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propisuje da su osobe koje u Republiku Hrvatsku dolaze iz država u kojima postoji virusna hemoragijska groznica, pod zdravstvenim nadzorom i to u trajanju od 21 dan. Uz to, zabranjen je uvoz mesa u Europsku uniju iz navedenih zemalja. Upravo je danas, 8. kolovoza, Svjetska zdravstvena organizacija objavila da izbijanje virusa ebole u zapadnoj Africi zadovoljava uvjete za proglašenje krize u javnom zdravstvu od međunarodnog značaja.

Objava je uslijedila nakon sastanaka Odbora za hitna stanja Svjetske zdravstvene organizacije 6. i 7. kolovoza, navode iz Ministarstva zdravlje. Naglašavaju kako je riječ o preporukama u kontroli širenja bolesti koje je Svjetska zdravstvena organizacija dala za pomoć zemljama pogođenima bolešću i susjednim zemljama. Mjere koje Republika Hrvatska provodi u skladu su s onima koje je Svjetska zdravstvena organizacija dala za ostatak svijeta, a ako bude potrebe za provedbom dodatnih mjera, Ministarstvo zdravlja će o tome pravodobno obavijestiti javnost.

Virus ebole ne prenosi se zrakom poput virusa gripe, već izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba, živih ili preminulih, ili životinja poput majmuna, šumskih antilopa i šišmiša. U to je uključen i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do sedam tjedana nakon njihova oporavka. Uobičajenim kontaktom s ljudima koji ne izgledaju bolesno, na javnim mjestima, ne prenosi se virus ebole, podsjećaju iz Ministarstva. Zaraženi ljudi, u vrijeme inkubacije (prije pojave znakova bolesti), nisu zarazni za okolinu, jer počinju izlučivati virus tek kada se pojave znakovi bolesti poput povišene tjelesne temperature, povraćanja, proljeva, glavobolje ili grlobolje.

Virusom ebole ne može se zaraziti putem predmeta (osim ako su svježe kontaminirani krvlju i tjelesnim tekućinama bolesnika), namirnica (osim mesa zaraženih životinja) ili kupanjem u bazenu. Virus ebole jednostavno se uništava sapunom, dezinfekcijskim sredstvima, sunčevim zrakama ili sušenjem. O eboli se javnost dodatno može informirati i na internetskoj adresi http://hzjz.hr/ebola-informacije-za-putnike-2 , navodi glasnogovornik Ministarstva zdravlja RH, Josip Jagić.