Dnevne novosti

Udruge: na tržištu toplinske energije krše se prava potrošača i Ustav

01.08.2014 07:29 KARLOVAC, 31. srpnja 2014.(Hina), Savez udruga "Potrošač" i Regionalna organizacija za zaštitu potrošača (ROZP) uputili su otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojem upozoravaju da državne institucije na tržištu toplinske energije krše zakon i Ustav te ne poštuju prava potrošača, pitajući moraju li potrošači sami preuzeti provođenje zakona.

Ilija Rkman iz Saveza "Potrošač" i Željko Tomašić iz ROZP-a u pismu upozoravaju kako toplinarske tvrtke koriste pravnu zbrku na tržištu te krše prava potrošača i Ustav. Ocjenjuju kako je krajnje vrijeme da u Hrvatskoj profunkcinira pravna država te da potrošači "prestanu biti kasice prasice i bankomati za pokrivanje rupa promašenih projekata iz kojih može uzeti tko god se sjeti".

Ističu kako potrošači ne prihvaćaju biti slabija strana na tržištu, te će dokazati da su korektivni faktor tržišta. Podsjećaju kako je lani na snagu stupio Zakon o tržištu toplinske energije (ZTTE), koji je konačno trebao napraviti reda na tržištu toplinske energije, ali da nakon godinu dana nije implementiran jer nije uspostavljeno tržište, odnosno nema osnovnih elemenata tržišta - ponude i potražnje.

"ZTTE se počinje primjenjivati po načelima starog zakona - porobljavanjem potrošača. HERA je po ZTTE morala donijeti podzakonske akte u roku od šest mjeseci, što nije učinila i nijedna zaštitna ili nadzorna državna institucija nije poduzela ništa na funkcioniranju pravne države, unatoč našim upozorenjima", poručuju Rkman i Tomašić.

Upozoravaju da je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), osim što nije poštovala zakon te omalovažila rad i odluke Sabora, sustavno kršila i Ustav, odnosno njegov članak po kojem su se svi dužni držati Ustava i prava te poštivati pravni poredak.

Premijera Milanovića u pismu stoga pitaju tko u državi može sebi uzeti za pravo da ne poštuje Zakon o tržištu toplinske energije koji je donio Hrvatski sabor Rkman i Tomašić ističu kako se potrošačima sustavno krše prava, a toplinarskim tvrtkama omogućava monopolistička pozicija, što je zabranjeno Ustavom.

Državnim institucijama zamjeraju da toleriraju takvo stanje, navodeći kao primjer slučaj Gradske toplane u Karlovcu gdje su Državni inspektorat i sudovi dali za pravo nekim potrošačima, ali se stanje ne mijenja u njihovu korist. "Zar jedino potrošači moraju poštivati zakone, tj. plaćati", pitaju u pismu.