Dnevne novosti

EU ponovno prijeti gospodarskim sankcijama Rusiji

23.07.2014 07:08 BRUXELLES, 22. srpnja 2014.Hina, Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a izrazili su u utorak spremnost za uvođenje novog paketa restriktivnih mjera protiv Rusije ako Moskva ne bude u potpunosti surađivala u istrazi oko rušenja malezijskog putničkog zrakoplova iznad istočne Ukrajine.

Europska komisija i diplomatska služba EU-a dobile su mandat da pripreme sankcije u više sektora: pristup financijskim tržištima, obrana, proizvodi koji imaju vojnu i civilnu namjenu, osjetljiva tehnolgoija u području energetike. Prijedlozi sankcija trebaju biti predočeni u četvrtak na sastanku Odbora stalnih predstavnika zemalja članica (COREPER).

Također su odlučili ubrzati pripreme za uvođenje ciljanih sankcija protiv osoba i entiteta iz Rusije koji materijalno ili financijski pomažu destabilizaciju Ukrajine.

EU je pozvala Rusiju da iskoristi svoj utjecaj na naoružane skupine kako bi se osigurao neometan i potpun pristup mjestu pada zrakoplova te zatražila punu suradnju ruske strane s neovisnim istražiteljima. Ako se Rusija ne odazove tom pozivu u sljedećih nekoliko dana mogle bi uslijediti gospodarske sankcije. Budući da njih mora donijeti Europsko vijeće, spominje se mogućnost izvanrednog sastanka na vrhu krajem ovog mjeseca.