Dnevne novosti

Juncker izabran za predsjednika EK-a

16.07.2014 07:10 BRUXELLES, 15. srpnja 2014.Hina, Bivši luksemburški premijer Jean-Claude Juncker izabran je u utorak za novog predsjednika Europske komisije većinom glasova u Europskom parlamentu.

Za Junckera je glasovalo 422 zastupnika, a protiv je glasovalo njih 250. Za izbor je potrebna natpolovična većina svih zastupnika, najmanje 376 od 751 zastupnika. Glasovanje u utorak nije jedino koje Juncker mora proći u Europskom parlamentu.

On će još jednom kada oformi svoju Komisiju morati dobiti podršku Europskog parlamenta, kada se zastupnici izjašnjavaju o cijelom sastavu Komisije, što je na dnevnom redu u listopadu. Prije toga Junckera čeka nimalo lagana zadaća izbora povjerenika, gdje su predsjedniku Komisije uvelike vezane ruke jer može uzeti samo one koje mu predlože zemlje članice, iako i tu postoji mali manevarski prostor za pregovore s nacionalnim vladama.

Najvećim se izazovom čini dobivanje dovoljnog broja žena u Komisiji, jer bez toga neće dobiti potporu Parlamenta, a zemlje članice koje su već nominirale svoje kandidate, predložile su uglavnom muškarce. Junckerov je minimalni cilj da žena ne bude manje nego u sadašnjoj Barrosovoj Komisiji, u kojoj ih je 9.