Dnevne novosti

Kotromanović na međunarodnom vojnom mimohodu u Parizu

15.07.2014 07:12 ZAGREB, 14. srpnja 2014.(Hina), Ministar obrane RH Ante Kotromanović, kao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske prisustvovao je u ponedjeljak u Parizu na tradicionalnom vojnom mimohodu u povodu francuskog nacionalnog praznika 14. srpnja, na kojem su i ove godine sudjelovali i pripadnici Oružanih snaga RH, priopćeno je iz službe za odnose s javnošću MORH-a.

Nakon mimohoda, ministra Kotromanovića zajedno s drugim ministrima zemalja sudionika, primio je francuski ministar obrane Jean-Yves le Drian, a razgovarali su o aktualnim sigurnosno obrambenim pitanjima.

Pripadnicima Oružanih snaga RH ovo je drugo sudjelovanje u vojnom mimohodu na Dan pada Bastille, a ovogodišnji ešalon OS RH bio je sastavljen od tri pripadnika Počasno-zaštitne bojne te dvije pripadnice i dva pripadnika Kadetske bojne, koji su na mimohodu sudjelovali u svojstvu izaslanstva mladih.

Uz pripadnike hrvatskih Oružanih snaga, na mimohodu su sudjelovale 73 države sa svojim izaslanstvima.Pariški vojni mimohod održava se od 1880. godine što ga čini najstarijim vojnim mimohodom na svijetu i vrhunac je obilježavanja najvećeg francuskog nacionalnog blagdana.

Na 14. srpnja 789. godine francuski narod je napadom na tamnicu Bastille počeo revoluciju koja je rezultirala svrgavanjem cara Luja XVI. i proglašenjem Francuske Republike.