Dnevne novosti

Sabor: rasprava o Ovršnom zakonu

11.07.2014 07:28 ZAGREB, 10. srpnja 2014.(Hina), Saborski zastupnici raspravili su Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona, a oporbeni HDZ-ovci zamjerili su što se o tako važnom Zakonu raspravlja u večernjim satima kada je mali broj zastupnika u sabornici i kada raspravu ne mogu gledati građani.

HDZ-ov zastupnik Goran Marić rekao je kako je nažalost najviše onih građana koji su dovedeni u takvu situaciju da ne mogu platiti svoje obveze. Pohvalio je što su prijedlogom zakona od ovrha potpuno izuzeti darovi za djecu do 15. godine, naknada za štete od katastrofa i naknada troškova za službeno putovanje, te predložio da se od ovrha izuzmu još i neke druge kategorije primanja kao što su naknada troškova prijevoza na posao i iz posla, pomorski dodatak, naknada za odvojeni život, potpora za slučaj smrti radnika, potpora za novorođeno dijete.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt replicirala je da su važećom odredbom već izuzete rodiljne i roditeljske novčane potpore te da se ostala primanja mogu izuzimati od ovrhe po posebnim propisima. Istaknula je da se prijedlogom zakona štite kategorije građana u ovrsi na nekretnini u smislu da se omogućava odgoda ovrhe ako je ovrha određena na nekretnini koja je nužna za ovršenikovo stanovanje s tim da za vrijeme odgode ovršenik treba ponuditi namirenje tražbine iz drugog izvora. Osim toga ovršenik je ovlašten ponuditi drugi predmet ovrhe osim nužne nekretnine u kojoj stanuje a omogućava mu se ostanak u nužnoj nekretnini u statusu najmoprimca kroz godinu dana.

Povećava se donja granica vrijednosti za koju se nekretnina u ovrsi može prodati - na prvoj dražbi za četiri petine procijenjene vrijednosti, a na drugoj dražbi za tri petine procijenjene vrijednosti. Procjenu vrši vještak primjenom pravila o metodologiji procjene. Podaci o provedbi ovrhe nad nekretninama objavit će se u registru na internetskim stranicama Fine. Artuković Kunšt je rekla i da se uvode pravila o ograničenju od ovrhe za honorare koji su jedino stalno novčano primanje pa će biti zaštićeni u odgovarajućem razmjeru od neto plaće u Hrvatskoj. Omogućava se odgoda ovrhe i u slučajevima proglašenja katastrofe te ukoliko se zbog potraživanja u ovrsi vodi kazneni postupak po službenoj dužnosti.

U ime Kluba zastupnika SDP-a Ingrid Antičević Marinović je rekla da se ovim prijedlogom zakona vodi računa o socijalnoj komponenti jer se štite najranjivije skupine društva. Pohvalila je Ministarstvo pravosuđa koje je, kako je rekla, nakon dugog niza godina i pokušaja i težnje da se zadovolje interesi vjerovnika ili da se na neki način i zaštite sami dužnici našlo jedan balans, našlo neku mjeru u kojoj će tražbine biti ovršene, vjerovnici namireni, ali da se neće izgubiti dostojanstvo dužnika niti će se ovršiti njegova imovina preko mjere, što je bilo moguće u dosadašnjim zakonodavnim rješenjima.

U ime Kluba zastupnika HDZ-a Davorin Mlakar je rekao kako su potpuno svjesni tehničke potrebe i provedbe Ovršnog zakona ali misle da se on ne može donijeti bez da se vodi briga i interes o građanima koji su primjenom tog zakona stavljeni u nemogući položaj. "Radi se o dvije kategorije - jedni su oni blokirani, preko 300.000 ljudi, koji su podnijeli i zahtjev za očitovanje Ustavnog suda o ustavnosti tog zakona, a drugi su oni koji su ustvari žrtve protuzakonitog rada štedno-kreditnih zadruga u vrijeme kada su one iskoristile priliku da postupaju i da posluju na način kako su to činile na teritoriju Hrvatske", rekao je. Dodao je da niti u jednom od ta dva slučajeva institucije nisu donijele konačne odluke.