Dnevne novosti

Vlada: produljen rok za zaštitare na aerodromima

11.07.2014 07:22 ZAGREB, 10. srpnja 2014. Hina, Vlada je na sjednici predložila izmjene Zakona o zračnom prometu kojima se produžuje rok zračnim lukama za uvođenje zaštitarske službe na poslove zaštitnog pregleda putnika i njihove ručne prtljage do 26. ožujka iduće godine.

Te poslove na hrvatskim aerodromima sada obavlja policija. Dosadašnji rok operatorima zračnih luka da umjesto policije za te poslove angažiraju zaštitarske tvrtke bio je 28. srpnja, a sada se predlaže produljenje tog roka do 26. ožujka 2015. godine.

Kako se navodi u obrazloženju, zakon o zračnom prometu potrebno je hitno izmijeniti prije svega kako bi se osigurao kvalitetan i sustavan prijenos ovlasti za obavljanje zaštitnih pregleda na aerodromima na druge pravne osobe.

Uzevši u obzir složenost ovoga procesa te utjecaj koje ima na sigurno odvijanje zračnog prometa i zaštitu civilnog zračnog prometa te činjenicu da je ovo prvi proces ove vrste koji se odvija u Republici Hrvatskoj, većina čimbenika nije na vrijeme uspjeli izvršiti sve pripremne radnje na način da se prijenos ovlasti može izvršiti na zahtijevani način.