Dnevne novosti

Juncker završio razgovore s političkim skupinama u EP-u

10.07.2014 07:08 BRUXELLES, 9. srpnja 2014.Hina, Kandidat za predsjednika Europske komisije Jean-Claude Juncker razgovarao je u protekla dva dana sa svim političkim skupinama u Europskom parlamentu u sklopu priprema za plenarnu sjednicu Europskog parlamenta na kojoj će biti potvrđen njegov izbor.

Juncker je u utorak razgovarao s članovima zastupničkih klubova socijalista i demokrata (S&D), liberala (ALDE) i ECR-a, a u srijedu sa Zelenima, zatim s radikalnom ljevicom GUE/NGL, sa svojom Europskom pučkom strankom (EPP) i euroskeptičnom skupinom Europa slobode i neposredne demokracije (EFDD).

Europski parlament će sljedeći tjedan glasovati o Junckeru, kojeg je Europsko vijeće krajem lipnja predložilo za predsjednika Europske komisije. Dvije najveće skupine EPP i S&D podržavaju Junckera, kao i liberali tako da Junckerov izbor ne bi trebao doći u pitanje.

Juncker je tijekom razgovora s političkim skupinima socijalistima obećao mjesto povjerenika za ekonomske i monetarne poslove, pred skupinom ECR, u kojoj dominiraju britanski konzervativci, rekao je da se ne zauzima za Sjedinjene Europske Države, da nije federalist i da želi s Velikom Britanijom postići pošten dogovor o njezinu položaju unutar EU-a.

Juncker želi što veću zastupljenost žena u svojoj Komisiji, stoga apelira na zemlje članice da kandidaraju što više žena za povjerenike. Istaknuo je da želi minimalno devet žena koliko ih je sada u Barrosovoj Komisiji i da bez toga neće ni tražiti potporu u Parlamentu.

Zauzeo se za to da tvrtke plaćaju poreze u zemljama članicama u kojima ostvaruju profit, za jedinstveni set pravila u EU-u korporativnim porezima kako bi se izbjeglo porezno natjecanje među državama članicama.