Dnevne novosti

Sabor: Zakon o golfu, ne o šumama

09.07.2014 07:20 ZAGREB, 8. srpnja 2014.(Hina), Oporbeni, ali i nezavisni saborski zastupnici kritizirali su Vladin prijedlog izmjena Zakona o šumama, tvrdeći da se zapravo radi o Zakonu o golfu, odnosno zakonu kojim se želi pogodovati tajnovitim investitorima. Hrvatskoj, kaže nezavisni Damir Kajin, trebaju investicije i nitko nije protiv golfa, ali je protiv apartmanizacije, mešetarenja, pogodovanja bilo kome.

Kajin se protivi predloženom zakonu i naziva ga "zakonom jedne političke elite, ne ljudi koji vode ministarstvo poljoprivrede, nego turizma"Pita se i tko je 'bacio oko' na lokacije od Istre na dalje i zna li se neki potencijalni investitor koji treba sudjelovati u "jednoj tako perfidnoj pljački Hrvatske". Zoran Vasić (SDP) smatra da je predloženo zakonsko uređenje gradnje golf igrališta i kampa na šumi i šumskom zemljištu "trenutno najbolji model". Njime je, kaže, osigurana zaštita šuma i šumskog zemljišta uz mogućnost ostvarivanja svrhe predviđene prostornim planom i realizacije investicijskih projekata.

Đurđica Sumrak (HDZ) ne dijeli takvo mišljenje. Ne čini li vam se da je ovo zakon pisan isključivo zbog golf igrališta, zbog nekih tajnovitih investitora kojima ne znamo imena, to su neki u sjeni, pita Sumrak? "Upravljati, ne prodavati", tako je bit predloženog zakona sažeo ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Ministar kaže da će izmjene zakona omogućit izgradnju kampova i golf igrališta koji su prostornim planom predviđeni na šumi i šumskom zemljištu, s tim da će površine ostati u šumogospodarskom području.

Neće biti promjene vlasništva zemljišta, a omogućit će se izgradnja sadržaja potrebnih za podizanje razine turističke ponude i privlačenja novih investitora, uvjerava ministar. "Posebna namjena šuma čuvat će se tako što će namjena biti za kamp ili golf, a katastarski se kulture neće mijenjati te će takve površine i dalje ostati šumom u vlasništvu države i njima će gospodariti trgovačko društvo Hrvatske šume. Pojednostavljeno, upravljati, ne prodavati", zaključio je Jakovina.

Ministar kaže da se zakonom želi ubrzati postupak raspolaganja državnim šumskim zemljištem kako bi se privukli investitori s kvalitetnim projektima, potaknulo gospodarstvo i novo zapošljavanje. Pojednostavljuje se postupak izdvajanja šumskog zemljišta iz šumogospodarskih područja na način da se to omogućuje donošenjem prostornog plana, do sada je bio propisan dvostruki postupak - ministarstvo je prvo davalo mišljenje na prostorni plan, a poslije se provodio postupak izdvajanja.