Dnevne novosti

Leko razgovarao s predstavnicima Akademije pravnih znanosti o pravnom sustavu

08.07.2014 07:18 ZAGREB, 7. srpnja 2014.(Hina), Pošto su nedavno priopćenjem izrazili zabrinutost zbog redukcije pravne sigurnosti i teškoća u ostvarivanju vladavine prava, predstavnike Akademije pravnih znanosti Hrvatske primio je danas predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

"S predsjednikom Lekom potpuno smo se suglasili. Izjava Akademije nije kritika, nego prije svega poticaj da se shvati kako je nužno proučiti stanje u našemu pravnom sustavu, da se uoče nesuglasnosti koje dovode do pravne nesigurnosti", rekao je novinarima nakon sastanka zatvorenog za javnost predsjednik Akademije Željko Horvatić.

Upozorio je da su loši prijevodi europske pravne stečevine i neusklađenost domaćih propisa uzrok dugotrajnih suđenja, zbog kojih je Hrvatska često na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu. "Procesi se odugovlače upravo zato što se ne zna koji će se propis primijeniti i kako", ustvrdio je Horvatić.

Leko je, pak, istaknuo da je zajednički interes Sabora i Akademije konzistentan pravni sustav u kojem bi do punog izražaja mogla doći vladavina prava kao vrhovno načelo demokracije. "Mi smo društvo i država koja je u vrlo kratkom roku izgradila potpuno novi pravni sustav, usklađen s pravnim sustavom Europske unije.

U tom procesu sigurno nismo imali dovoljno vremena. Glavni prioritet bio nam je da uđemo u EU i sada je vrijeme da taj pravni sustav analiziramo kad je riječ o unutarnjim propisima, ali i preuzetoj europskoj pravnoj stečevini", rekao je Leko, dodajući da je Akademija vrlo dobro uočila probleme.