Dnevne novosti

Josipović i Meron ocijenili rad ICTY-ja učinkovitim

08.07.2014 07:20 ZAGREB, 7. srpnja 2014.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je u ponedjeljak predsjednika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Theodora Merona, koji je u radnom posjetu Hrvatskoj, i u razgovoru s njim ocijenio dosadašnji rad ICTY-ja učinkovitim, priopćio je Ured predsjednika.

Sugovornici su razgovarali o radu i djelovanju ICTY-ja i ocijenili njegova dosadašnja postignuća učinkovitim, osobito u vezi s doprinosom međunarodnom kaznenom pravosuđu u pozivanju na odgovornost i procesuiranju teških kaznenih djela ratnih zločina.

Meron je s Josipovićem razgovarao i o o tranziciji Suda kroz uspostavu Međunarodnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove sa sjedištem u Haagu, čija je zadaća raditi na osiguravanju mjera za nastavak aktivnosti i nužnih funkcija ICTY-ja kad se Sud zatvori.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o dosadašnjoj suradnji Hrvatske i ICTY-ja, a Meron je pohvalio golem napredak koji je Hrvatska ostvarila u području pravosuđa, kaže se u priopćenju.