Dnevne novosti

Talijansko predsjedništvo EU-a borit će se za rast i zapošljavanje

08.07.2014 07:10 ZAGREB, 7. srpnja 2014.(Hina), Talijansko predsjedništvo EU-a želi biti katalizator političkih promjena koje bi Europskoj uniji trebale omogućiti održivi rast i vratiti povjerenje građana narušeno gospodarskom krizom, kazala je u ponedjeljak u Zagrebu talijanska veleposlanica u Hrvatskoj Emanuela D'Alessandro.

Talijanska veleposlanica je na sjednici saborskog Odbora za europske poslove predstavila program predsjedanja Italije Vijećem Europske unije u drugoj polovici ove godine, istaknuvši kao tri osnovna prioriteta poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja, obnovu povjerenja europskih građana u EU i vanjsku politiku. S obzirom na to da je u EU nezaposleno više od 20 milijuna ljudi, poticanje gospodarskog rasta i zapošljavanja, posebice mladih, prvi je prioritet talijanskog predsjedanja EU-om, uz istodobno poticanje strukturnih reformi u državama članicama, kazala je.

Italija želi promijeniti fokus u ekonomskoj politici s mjera štednje na poticanje rasta i to kroz fleksibilniju primjenu pravila o fiskalnoj disciplini, ali napominje da ne traži promjenu tih pravila koja propisuju maksimalni proračunski deficit do tri posto BDP-a. Talijansko predsjedništvo ustrajat će na provedbi sheme Jamstvo za mlade, pokrenuti srednjoročnu reviziju strategije Europa 2020, raditi na dovršetku jedinstvenog tržišta, poticanju reindustrijalizacije, malog i srednjeg poduzetništva i digitalnog razvoja, borbi protiv klimatskih promjena, smanjenju energetske ovisnosti o Rusiji i općenito održivom razvoju, kazala je D'Alessandro.

Posebnu važnost za Italiju, kao i ostale južne države članice, ima pitanje imigracije. Italija će, istaknula je, inzistirati na europskoj solidarnosti i pravednoj raspodjeli tog tereta. Kad je riječ o vanjskoj politici, fokus Italije bit će na najbližem susjedstvu, Mediteranu, sjevernoj Africi, Bliskom istoku, Siriji i Libiji, kazala je D'Alessandro, ali i napomenula da će jedan od ključnih prioriteta talijanskog predsjedanja EU-om biti proširenje EU-a na jugoistočnu Europu Nastavit će pristupne pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom, kao i s Turskom, dok se od Bosne i Hercegovine očekuje da ustraje u provedbi reformi kako bi mogla aplicirati za članstvo u EU.

Italija podržava i približavanje Kosova, Albanije i Makedonije Europskoj uniji, kazala je. Do kraja godine trebala bi početi i provedba strategije za Jadransko-jonsku makroregiju, u koju su uključene četiri članice EU-a - Hrvatska, Slovenija, Italija i Grčka - i četiri susjedne zemlje - Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Albanija, napomenula je.

Glede krize u Ukrajini, talijansko predsjedništvo zauzima se za normalizaciju situacije u toj zemlji i radit će na provedbi sporazuma o pridruživanju i slobodnoj trgovini Ukrajine, ali i Gruzije i Moldavije, s EUustvrdila je D'Alessandro. Rusiju Italija i dalje smatra strateškim partnerom EU-a u rješavanju regionalnih i globalnih pitanja i zauzima se za revitalizaciju i jačanje odnosa s tom zemljom, kazala je.