Dnevne novosti

Sabor donio Zakon o jedinstvenom tijelu vještačenja

07.07.2014 07:22 ZAGREB, 4. srpnja 2014.(Hina), Sabor je većinom glasova donio Zakon o jedinstvenom tijelu vještačenja.

Zakon na snagu stupa 1. siječnja iduće godine, a u primjeni bi trebao biti godinu dana kasnije, kada će se ukinuti sadašnja tijela vještačenja u svrhu utvrđivanja invaliditeta i osnovati samo jedno, s mjesno nadležnim uredima. Jedinstveno tijelo vještačenja djelovat će kao ustrojstvena jedinica Zavoda za vještačenja, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, metodologija će sadržavati jedinstvenu listu oštećenja, a posebnom uredbom odredit će je Vlada.

Većina je odbila prijedloge da se o zakonu provede treće čitanje, kao i amandmane kojima je zatraženo da se iz zakona izuzmu invalidi Domovinskog rata. Sabor je prihvatio i niz raspravljenih izvješća, među njima i izvješće o obavljenoj reviziji izvršenja državnog proračuna za 2013., koje izvršenju proračuna daje uvjetnu ocjenu, među ostalim zbog neispravnog knjiženja proračunskih prihoda, izdavanja financijskih jamstava većih od zakonskog maksimuma, nenamjenskog trošenja proračunske pričuve itd.

Sjednica je nastavljena raspravom o izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a zastupnike koji su nakon glasovanja masovno napustili sabornicu, ne pričekavši nastavak rasprave, predsjednik Sabora Josip Leko upozorio je da se sjednica nastavlja u utorak te da će se zasjedati sve do isteka ustavnog roka 15. srpnja.