Dnevne novosti

VNS: spornim zapošljavanjima u SOA-i kršen zakon i etička načela

07.07.2014 07:12 ZAGREB, 4. srpnja 2014.(Hina), U slučajevima zapošljavanja osoba u SOA-i, često samo na jedan dan, te njihova premještaja u druga tijela, svjesno se izbjegavao zakonom propisani postupak zapošljavanja u drugim tijelima državne uprave i time kršio zakon i etička načela postupanja odgovornih osoba te narušavala vjerodostojnost SOA-e, zaključak je Vijeća za nacionalnu sigurnost koje je održalo sjednicu, priopćeno je iz Ureda predsjednika te Vlade.

Vijeće je razmotrilo rezultate provedenih nadzornih aktivnosti i mišljenja Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora vezano za sporna zapošljavanja u SOA-i u ranijem razdoblju te rezultate stručnog nadzora Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Vijeće za nacionalnu sigurnost je zaključilo kako se u slučajevima zapošljavanja osoba u SOA-i, često samo na jedan dan, te njihova premještaja u druga tijela, svjesno izbjegavao zakonom propisani postupak zapošljavanja u drugim tijelima državne uprave.

Takvim su se postupanjem kršili zakon i etička načela postupanja odgovornih osoba te narušavala vjerodostojnost SOA-e", priopćeno je. Vijeće je neprihvatljivim, iako nije kršen zakon, ocijenilo slučajeve primitka u SOA-u osoba koje nisu zadovoljavale sigurnosne kriterije za primitak u službu.

"Primitak takvih osoba u službu, iako u formalnom smislu nije predstavljao kršenje zakona, neprihvatljiv je, predstavljao je sigurnosni rizik te narušava ugled i vjerodostojnost SOA-e", stav je Vijeća. Vijeće je prihvatilo informaciju da je "radi izbjegavanja nepravilnosti i sigurnosnih rizika SOA propisala standarde i model zapošljavanja u službu".

"Time će se ubuduće izbjeći moguće manipulacije u postupku zapošljavanja osoba u sigurnosno-obavještajnom sustavu", stav je VNS-a koji je na sjednici prihvatio i izvješća sigurnosno-obavještajnih službi za prošlu godinu.