Dnevne novosti

EK: prijedlozi za prijelaz na cirkularno gospodarstvo

03.07.2014 07:12 BRUXELLES, 2. srpnja 2014.Hina, Europska komisija je u srijedu predložila uspostavu okvira za prijelaz s linearnog na cirkularno gospodarstvo, koje podrazumijeva dulju i ponovnu uporabu proizvoda, njihov popravak i recikliranje umjesto odlaganja na smetlište.

"Živimo u sustavima linearnog gospodarstva koji su iz 19. stoljeća preneseni u svijet s gospodarstvima u usponu 21. stoljeća, s milijunima novih potrošača srednje klase i međusobno povezanim tržištima. Ako želimo biti konkurentni, moramo iskoristiti resurse na najbolji mogući način, što podrazumijeva njihovo recikliranje za produktivnu uporabu, a ne zakapanje na odlagalištima otpada.

Prelazak na kružno gospodarstvo nije samo moguć, već je i profitabilan, no može se ostvariti samo uz pomoć pravih politika", izjavio je europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik. Komisija predlaže da se do 2030. godine u Europskoj uniji reciklira 70 posto komunalnog otpada i 80 posto ambalažnog otpada te da se do 2025. zabrani zakapanje otpada na odlagalištima.

Također se predlaže utvrđivanje ciljeva u smanjivanju morskog otpada i otpada od hrane.Ostvaranjem tih ciljeva napustio bi se gospodarski model koji je počivao na pretpostavci da su resursi neiscrpni, dostupni i jeftini za odlaganje. To bi donijelo uštede od oko 600 milijardi eura i omogućilo izravno otvaranje 180.000 radnih mjesta, procjenjuje Komisija.