Dnevne novosti

Europski sud: Hrvatski sudovi povrijedili Margetiću pravo na slobodu

02.07.2014 07:14 ZAGREB, 1. srpnja 2014.(Hina), Europski sud za ljudska prava (ESLJP) presudio je da su hrvatski sudovi povrijedili pravo Brune Margetića na slobodu kad su određivali i produljivali njegov pritvor, priopćio je u utorak ured hrvatske zastupnice pred sudom u Strasbourgu.

U odluci od 5. lipnja suci su tužitelju Margetiću dosudili naknadu od 1400 eura za duševne boli te 850 eura na ime troškova postupka, navodi se u priopćenju Štefice Stažnik. Protiv njega se vodio kazneni postupak za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela i zloporabe položaja i ovlasti, a sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio mu je istražni zatvor u kojem se nalazio od 23. ožujka 2012. do 21. svibnja 2013. Pritvor je bio određen zbog opasnosti da Margetić utječe na tri svjedoka i na slobodi koordinira obranu s drugooptuženom osobom.

U srpnju 2012. pritvor je produljen samo zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, no kad su u studenome te godine ispitani svi svjedoci, pritvor je ipak produljen zbog opasnosti da će Margetić na slobodi koordinirati obranu s drugooptuženim u tom kaznenom postupku.

Europski sud zaključio je da nadležno državno odvjetništvo nije bilo dovoljno ažurno kod ispitivanja svjedoka, pa je Margetić u pritvoru proveo gotovo osam mjeseci, iako su svjedoci ispitani u samo dva dana.

Također je ustanovio da odluka istražnog suca o produljenju pritvora nakon ispitivanja svjedoka nije bila dosljedna ranijim odlukama, jer je isti sudac u tim odlukama odustao od određivanja pritvora zbog opasnosti od koordinacije obrane tužitelja i drugookrivljenika, stoji u priopćenju.

Europski je sud utvrdio da za takvu nedosljednost istražni sudac nije dao nikakvo obrazloženje, povrijedivši time Margetićevo pravo na slobodu, zajamčeno Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Konvenciju je prekršio i hrvatski Ustavni sud, koji je povrijedio Margetićevo pravo na sudski nadzor pritvora, jer je odbacio njegovu ustavnu tužbu protiv odluka istražnog suca o pritvoru, odučili su suci ESLJP-a.