Dnevne novosti

Mrak Taritaš: Idući tjedan počinje rušenje oštećenih kuća u županjskoj Posavini

01.07.2014 07:04 ZAGREB, 30. lipnja 2014. (Hina), Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš izjavila je u ponedjeljak navečer kako idući tjedan počinje rušenje kuća u županjskoj Posavini, oštećenih u poplavi, a predviđeno je rušenje oko 150 kuća.

"Na popisu imamo 666 zgrada koje su oštećene i na neki način opasne za život, no do temelja će ih se rušiti oko 150. Ostale ćemo rekonstruirati i probati obnoviti", najavila je ministrica Mrak Taritas u večerašnjem Dnevniku Nove TV. Dodala je kako je obnova objekata na tom području već započela te su napravljeni potrebni pripremni radovi, a od sutra će na terenu biti i inspektori Ministarstva, koji će imati ured u školi u Drenovcima. Radi boljeg informiranja građana tiskano je i 3000 letaka sa uputama što trebaju učiniti.

"U četvrtak će na sjednici Vlade biti usvojen program obnove nakon što je na snagu stupio Zakon o obnovi na poplavljenom području (Zakon o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije), a u subotu ćemo organizirati tribinu u 12 sati za građane koje ćemo upoznati s hodogramom aktivnosti", naglasila je ministrica. Dodala je kako postoje tri programa za obnovu oštećenih objekata. Jedna varijanta predviđena je za 1. i 2. kategoriju oštećenja a riječ je o objektima koje će vlasnici sami obnavljati te će, ovisno o oštećenju, dobiti između 40 i 70 tisuća kuna.

Pritom će im, navodi Mrak Taritaš, odmah biti isplaćeno pola novca, a pola kada radovi budu obavljeni i kada službe Ministarstva utvrde da su napravljeni. Oni, pak, koji ne žele ili ne mogu sami obnavljati objekte, ući će u program sanacije zajedno s onim objektima koji imaju oštećenja konstrukcije. Treća varijanta programa obnove odnosi se na zgrade koje treba rušiti i na gradnju novih objekata, što započinje idući tjedan. Obnova kuća oštećenih u poplavi u županjskoj Posavini financirat će se novcem od legalizacije. "Na računu je oko 200 milijuna kuna. No, ako to ne bude dovoljno, možda ćemo morati odustati od nekih drugih projekta", kazala je ministrica.