Dnevne novosti

Josipović: ogromna većina lokalnih predstavnika za veću decentralizaciju

01.07.2014 07:04 ZAGREB, 30. lipnja 2014. (Hina), Radni stol o temi lokalna i područna samouprava započeo je u ponedjeljak poslijepodne u Uredu predsjednika, a predsjednik Ivo Josipović uvodno je izvijestio da rezultati ankete provedene među čelnicima lokalne samouprave pokazuju kako je velika većina njih za veću decentralizaciju države.

"Iz upitnika koji smo poslali predstavnicima lokalne i regionalne samouprave te drugim sudionicima rasprave radi dubljeg profiliranja važne reforme koja nas očekuje, da se iščitati da ogromna većina načelno želi veću decentralizaciju države", rekao je Josipović. Otkrio je kako je u manjim sredinama naišao na "veći oprez od očekivanog" kad je u pitanju decentralizacija velikih i kompleksnih sustava, kakvo je zdravstvo ili visoko obrazovanje, ali da su gotovo svi sudionici rasprave suglasni oko potrebe dodatne decentralizacije kulture, sporta, prostornog planiranja, školstva i drugih djelatnosti.

Visoka je suglasnost i oko potrebe znatno većih izvora financiranja lokalne samouprave, a velik dio sudionika podržava i ideju jačih i bolje profiliranih lokalnih poreza, otkrio je Josipović. Ideju smanjivanja broja jedinica lokalne samouprave podržavaju predstavnici gradova, ali ne i općina. Većina sudionika koji su odgovorili na Predsjednikov upit zalaže se za to da se državi osiguraju čvrsti instrumeti kojima bi mogla intervenirati u neke odluke lokalne razine kad je u pitanju opći javni interes. "To pokazuje kako smo blizu ideje da Hrvatska treba biti jedinstvena, ali decentralizirana država", zaključio je Josipović. Ostatak sjednice, na kojoj reformi lokalne samouprave razgovaraju saborski zastupnici, pravni i ekonomski stručnjaci te predstavnici lokalnih vlasti, zatvoren je za javnost. Kako se doznaje, današnjem okruglom stolu nije se odazvao priličan broj pozvanih.