Dnevne novosti

Čelnici EU će zatražiti akciju Rusije i zaprijetiti sankcijama

27.06.2014 07:12 BRUXELLES, 26. lipnja 2014.(Hina/Reuters) Čelnici zemalja Europske unije zatražit će od Rusije u petak da zaustavi dotok oružja i militanata preko svoje granice s Ukrajinom i zaprijetiti joj oštrijim sankcijama, prema nacrtu priopćenja kojega je vidjela agencija Reuters.

Dužnosnici EU-a su ipak rekli kako nije vjerojatno da će čelnici odobriti nove sankcije na summitu na kojem će ih informirati ukrajinski predsjednik Petro Porošenko. Njemačka je kancelarka Angela Merkel rekla je u četvrtak da napredak u Ukrajini nakon skoro tjedan prekida vatre "nije jasan...kao što sam se nadala". "Razgovarat ćemo o tome kako daleko trebamo nastaviti sa sankcijama ili dokle se uznapredovalo narednih sati. To se može odlučiti sutra u svjetlu izvješća ukrajinskog predsjednika", rekla je novinarima.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je u srijedu da će odgovor ruskog predsjednika Vladimira Putina na Porošenkov mirovni plan odlučiti hoće li Sjedinjene Države i Europa pojačati sankcije. Zasada je EU uveo ograničene sankcije namećući 61 osobi u Rusiji i Ukrajini zamrzavanje imovine i zabranu putovanja kao i dvama energetskim tvrtkama na ukrajinskom poluotoku Krimu kojega je Moskva anektirala početkom godine. EU je podijeljena glede nametanja oštrih gospodarskih snakcija Rusiji jer se neke zemlje članice boje odmazde najvećeg EU-ovog opskrbljivača energijom.

Čelnici 28 članica EU-a će podržati Porošenkov mirovni plan i uzeti na znanje odluku ruskog parlamenta o povlačenju zakona kojim se ruskim snagama dopušta intervencija u Ukrajini, stoji u nacrtu priopćenja. Summit će izraziti žaljenje da prekid vatre "kojega su poštovale ukrajinske vlasti nije doveo do punog prekida vojnih neprijateljstava". Zato poziva "sve strane da se stvarno opredijele za provedbu mirovnog plana i učvrste prekid vojnih aktivnosti", stoji u nacrtu priopćenja. Ukrajinski proruski separatisti pristali su u četvrtak nastaviti mirovne pregovore kako bi se okončao sukob na istoku, ali je Porošenko upozorio da bi mogao ne produžiti prekid vatre iza petka ako je njihova gesta samo pokušaj kupovanja vremena.

EU će pozvati Rusiju da "aktivno upotrijebi svoj utjecaj nad ilegalno naoružanim skupinama i zaustavi dotok oružja i militanata preko granice kako bi se postigli brzi i opipljivi rezultati u smirivanju". Zaprijetit će oštrijim sankcijama Rusiji rekavši kako su dužnosnici EU-a pripremili ciljane mjere "tako da daljnji koraci mogu biti poduzeti ukoliko to budu zahtijevali događaji u istočnoj Ukrajini". Više od 42 ljudi, među kojima ukrajinskih vojnika, pobunjenika i civila ubijeno je prema procjenama u borbama u Ukrajini, prema podacima Ujedinjenih naroda iz ovoga tjedna.