Dnevne novosti

Vrhovni sud SAD-a ograničio predsjednikove ovlasti

27.06.2014 07:13 WASHIGTON, 26. lipnja 2014.(Hina/Reuters) Američki vrhovni sud u četvrtak je presudio protiv predsjednika Baracka Obame i ograničio ovlasti Bijele kuće za privremeno popunjavanje visokih položaja u vladi ako je suočena s protivljenjem Kongresa, ali ipak nije donio strožu odluku protiv predsjednikovih izvršnih ovlasti.

U presudi koja će ograničiti i buduće predsjednike sud je s devet glasova za i nijednim protiv protuzakonitima proglasio Obamina imenovanja u Nacionalni odbor za radne odnose (NLRB) iz 2012. Ta odluka ograničava ovlast predsjednika za tzv. 'imenovanja u senatskoj stanci' bez senatskog odobrenja. Sud je podržao ovlasti predsjednika da imenuje u senatskoj stanci između zasjedanja Senata ili stanki tijekom zasjedanja zakonodavnog tijela. Iako je sud odlučio jednoglasno, suci su bili podijeljeni 5:4 u vezi s pravnim obrazloženjem.

Sudac Antonin Scalia napisao je žestoko obrazloženje kojemu su se priključili i ostali konzervativni kolege, a u kojem je rekao da bi on išao i dalje u ograničavanju ovlasti za imenovanja u vrijeme kad Senat ne zasjeda. Sudac Anthony Kennedy koji je redovito jezičac na vagi vrhovnoga suda, u ovome se slučaju priklonio liberalnim kolegama. Najnovija presuda vrhovnoga suda mogla bi naštetiti Obaminoj administraciji ako republikanci na izborima 4. studenoga dobiju većinu i u Senatu, a već drže Zastupnički dom amerčkoga Kongresa.

Glasnogovornik Bijele kuće je rekao kako je predsjednik Barack Obama "duboko razočaran" odlukom vrhovnog suda kojom su ukinuta tri imenovanja za vrijeme stanke u senatskom zasjedanju. "Mi smo naravno duboko razočarani današnjom odlukom i još je razmatramo", rekao je glasnogovornik Josh Earnest. Earnest je rekao kako je Bijela kuća ipak zadovoljna da je sud priznao predsjednikove ovlasti da popunjava upražnjena mjesta kada Senat ne djeluje.