Dnevne novosti

Obama prijeti Putinu novim sankcijama zbog Ukrajine

24.06.2014 07:03 WASHINGTON, 23. lipnja 2014.(Hina/AFP), Američki predsjednik Barack Obama je zaprijetio u ponedjeljak svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu novima sankcijama ako Rusija ne zaustavi ulazak oružja u Ukrajinu i ne prestane podržavati separatiste.

Obama je to rekao tijekom telefonskog razgovora s Putinom u kojem je pozvao Moskvu da poduzme "konkretne mjere" ublažavanja napetosti u Ukrajini, navela je Bijela kuća. "Iako mislimo da je i dalje moguće diplomatsko rješenje, Rusija će ponovo platiti ako ne vidimo konkretne mjere smanjenja napetosti", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest. Kremlj je objasnio da je ruski predsjednik u razgpvpru istaknuo važnost bilateralnog primirja i izravnih razgovora sukobljenih strana.

"Putin je naglasio da je stvarni prekid sukoba i početak izravnih razgovora između sukobljenih strana najveći prioritet za normalizaciju stanja u regijama jugoistoka Ukrajine", naveo je Kremlj u priopćenju objavljenom nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin je otišao u ponedjeljak u Luxembourg predstaviti europskim kolegama mirovni plan ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka sa separatističkim pobunjenicima istoka, a taj plan podržava ruski predsjednik Vladimir Putin.