Dnevne novosti

Sabor donio zakon o saniranju posljedica poplave

20.06.2014 07:18 ZAGREB, 18. lipnja 2014.(Hina), Hrvatski sabor donio je u srijedu Zakon o saniranju posljedica katastrofalne poplave koja je u svibnju pogodila istok Slavonije.

Za zakon je glasovalo 109 zastupnika, jedan je bio suzdržan. HDZ je ustrajao da u zakonu postoji niz stvari zbog kojih će se teško moći provesti. HDZ će glasovati za zakon, no upozoravamo da nije donesen po procedurama i da će Ministarstvo financija, neovisno tko mu je na čelu, potpisati za njega pozitivno mišljenje, rekao je Ivan Šuker (HDZ). Vladi je preporučio da do 2. srpnja, kada se Sabor ponovno sastaje, predloži izmjene Zakona o izvršenju državnoga proračuna i tako popravi "nepopravljivo" u predmetnom zakonu i pomogne ljudima koji su zbog poplave ostali bez ičega.

Šuker upozorava kako odredbe danas donijetog zakona omogućavaju da se izvrši veća preraspodjela od onoga što predviđa Zakon o državnom proračunu. Ne može ovaj zakon biti iznad krovnog zakona, kaže HDZ-ov zastupnik. Po Zakonu o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije u roku od najviše dva tjedna trebali bi se donijeti programi temeljem kojih će se u idućih godinu dana obnoviti u poplavi oštećene kuće. Obnova bi trebala ići po tri modela: izgradnjom potpuno novih, obnovom oštećenih ili novčanom isplatom vlasnicima oštećenih kuća.

Za nove objekte smatrat će se da imaju valjanu građevinsku dozvolu i za njih se neće plaćati vodni i komunalni doprinos. Obnova kuća financirat će se iz sredstva prikupljenih legalizacijom bespravne gradnje. Sabor je prihvatio izvješća o radu pučke pravobraniteljice te pravobraniteljice za djecu za 2013. godinu. Prihvaćeno je i Izvješće o poslovanju Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije, također za prošlu godinu.