Dnevne novosti

GONG: novi model za sprječavanje sukoba interesa za sva javna tijela

18.06.2014 07:18 ZAGREB, 17. lipnja 2014.(Hina), Sukob interesa ne događa se samo u Vladi i ministarstvima, u njemu se osim visokopozicioniranih dužnosnika svakodnevno mogu naći i službenici u javnoj upravi, od najviše državne do lokalne razine, zato treba kreirati specifični sustav za upravljanje sukobom interesa koji će obuhvatiti sva java tijela, glavna je teza za izmjene postojećeg institucionalnog i zakonodavnog okvira sustava sukoba interesa, koje je predstavila udruga GONG.

Sukob interesa je kontraproduktivan i etički neprihvatljiv za bilo koje društvo, postoje kriteriji i zakoni kojima se to sprječava, u suprotnom to je pogubno za demokraciju, izjavio je Thorsten Geissler, voditelj Programa vladavine prava za Jugoistočnu Europu Zaklade Konrad Adenauer. Ne može se ostaviti samo medijima da otkrivaju sukob interesa već to treba biti sustavan posao usredotočen na sve dužnosnike koji moraju biti kontrolirani i imati samokontrolu, rekao je Geissler ističući da posebnu pozornost treba posvetiti komunalnom području u kojem su poslovi u mnogim zemljama zahvaćeni klijentelizmom, posebno kad se radi o javnoj nabavi.

GONG-ove teze i preporuke za izradu zakona o upravljanju sukobom interesa predstavio je Duje Prkut navodeći da su pošli od analize koja je pokazala nisko razumijevanje sukoba interesa, manjak informacija i podataka iz prakse, kao i da su etički kodeksi mrtvo slovo na papiru. Cilj nam je je da se novim zakonom zahvate sve javne funkcije, podigne povjerenje građana u javnu vlast, otklone manjkavosti sadašnjeg sustava, a sve kroz kreiranje specifičnog sustava za upravljanje sukobom interesa u kojem bi Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa imalo središnju ulogu. To uključuje i proširene ovlasti izricanja sankcija kada se radi o sukobu interesa koje nije i kazneno djelo, rekao je Prkut. Novim zakonom bili bi obuhvaćeni službenici i zaposlenici u javnim tvrtkama, pravosuđe, zdravstvo, obrazovanje, znanost, sudbena vlast, DORH.

Ministar uprave Arsen Bauk smatra da postojeći Zakon o sprječavanju sukoba interesa treba promijeniti, posebno u odredbama koje preširoko opisuju što dužnosnik smije, a što ne. To treba precizirati, rekao je Bauk i pozitivnim ocijenio rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje osim postupanja po prijavama i pritužbama, dužnosnicima odgovara na pitanja kada su u dvojbi koje bi ih mogle dovesti u sukob interesa. Često čitam odluke Povjerenstva koje mi pomažu procijeniti kad je nešto sukob interesa, a kada nije. Na taj način kontroliram sebe, a to bi preporučio i drugim dužnosnicima, poručio je Bauk.

Treba stalno raditi na sprječavanju korupcije i potencijalnog sukoba interesa, jačanju povjerenja građana u institucije, rekla je zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković dodavši kako su u Ministarstvu svjesni potrebe drugačijeg pristupa vezano za sukob interesa koji će se naći u novoj strategiji borbe protiv korupcije koja je u izradi. Predsjednica Etičkog povjerenstva Gordana Marčetić istaknula je da je sustav sukoba interesa složen posao na kojemu treba raditi i da u Ministarstvu uprave postoji radna skupina koja radi na izradi zakona o načelima ponašanja u javnim službama.

Ivan Koprić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta ocijenio je da je GONG-ov prijedlog prvenstveno usmjeren na političare, pa donosi rizik od birokratizacije. Ustavni sudac Mato Arlović istaknuo je kako svi sukobi interesa nisu kaznena djela. Suglasan je da se sukobom interesa treba upravljati i podizati svijest o potrebi jačanja povjerenja građana u političare, odnosno da rade za opće dobro.