Dnevne novosti

Sabor: siromaštvo najviše pogađa djecu

17.06.2014 07:20 ZAGREB, 16. lipnja 2014.(Hina), Saborski klubovi upozorili su na potrebu većeg angažmana cijelog društva na boljoj zaštiti dječjih prava te su se složili kako siromaštvo najviše ugrožava djecu kao najranjiviju skupinu.

"Djeca su ranjiva skupina, ne mogu čekati da prođe kriza i zato je potrebna osjetljivost lokalne zajednice i države", poručila je HDZ-ova Martina Banić u raspravi o Izvješću pravobraniteljice za djecu za 2013. "Pitanje siromaštva je trenutno najveća ugroza ne samo dječjih nego ljudskih prava i ono ne predstavlja problem samo u Hrvatskoj, već i u razvijenijim zemljama Europe", složio se SDP-ov Dubravko Bilić. Laburist Nenad Pleše zgrožen je, kaže, što je sve više djece koja dolaze u školu gladna te kradu hranu drugoj djeci. "To je nekima glavni obrok koji pojedu tijekom dana", kaže Pleše koji očekuje veću socijalnu osjetljivost države prema djeci. "Na mladima svijet ostaje, no da bi se to ostvarilo potreban je angažman cijelog društva", poručuje taj Laburist.

Ured pravobraniteljice za djecu u 2013. godini zaprimio je 2659 novih prijava mogućih povreda prava djece, što je 208 prijava više nego u 2012. čime je nastavljena tendencija rasta broja prijava na godišnjoj razini. Kao i prethodne godine, najčešće prijave se odnose na povredu prava djeteta na život uz roditelje i roditeljsku skrb, te prava na zaštitu od nasilja i zanemarivanja. "Treba skinuti ružičaste naočale jer dječja prava najviše vrijeđaju upravo oni koji ih trebaju štiti, a to su roditelji", rekla je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, koja je na tu dužnost imenovana u travnju ove godine. Česte su, kaže, i prijave iz područja obrazovanja, a bilježi se i veći broj prijava iz područja ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu te problema djece zbog siromaštva obitelji.

Đurđicu Sumrak (HDZ) brine kako postupiti kada alkoholizirani roditelj dođe u vrtić po dijete, a njezina stranačka kolegica Martina Banić upozorila je i na velik broj djece mlađe od 16 godina zatečene u nedopuštenim noćnim izlascima. "Treba što više policijskih akcija kako bi se spriječilo opijanje i drogiranje", kaže Banić. "Otpor zdravstvenom odgoju i otpor cijepljenju ukazuju na nedovoljnu educiranost roditelja koji su podobni za manipulaciju od strane raznih udruga", mišljenja je HSU-ova Ljiljana Cvijetović koja se založila za formiranje savjetovališta za roditelje.

Predložila je i izmjene Zakona o pravobranitelju za djecu u smjeru davanja konkretnih mehanizama njezinom Uredu kako bi se zaštitila djeca. "Puna su nam usta toga kako su djeca naša budućnost, no koliko smo nevjerodostojni pokazuje gotovo prazna sabornica kad o njima raspravljamo", zaključila je SDP-ova Nadica Jelaš u svojoj raspravi koju je pratilo tek nekoliko zastupnika.