Dnevne novosti

MUP: javna rasprava o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama

16.06.2014 07:20 ZAGREB, 13. lipnja 2014.(Hina), Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) je otvorilo internetsko savjetovanje o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a javna rasprava trajat će do 20. lipnja.

U tom razdoblju zainteresirana javnost i svi izravni sudionici u provedbi Zakona imaju mogućnost uputiti svoje prijedloge i primjedbe ispunjavanjem obrasca i slanjem na adresu e-pošte: savjetovanje@mup.hr, objavio je MUP na službenoj internetskoj stranici. Predloženim izmjenama i dopunama Zakon se usklađuje se s pravnom stečevinom Europske unije u pogledu obavezne uporabe sigurnosnih pojaseva i sustava sigurnosnog vezivanja djece u vozilima.

Prijedlogom se, navode u MUP-u, želi osigurati viši stupanj sigurnosti vozača i drugih sudionika u prometu zabranom upotrebe mobitela i drugih uređaja za vrijeme vožnje na sve vozače. Također cilj je ograničiti zabranjeno ponašanje na upravljanje vozilom pod utjecajem droga ili lijekova te osigurati primjereno kažnjavanje počinitelja prekršaja kojima je izazvana prometna nesreća.

U MUP-u navode da će se prijedlogom Zakona omogućiti ishođenje vozačke dozvole i hrvatskim državljanima koji nemaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj, ali imaju prijavljeno boravište na razdoblje od najmanje 185 dana.

Također, prijedlogom Zakona izmijenjene su odredbe koje se odnose na pravo upravljanja vozilima više kategorije pod uvjetom da osoba ima prethodno položen vozački ispit za upravljanje nižom kategorijom vozila, kao i pravo upravljanja kombinacijama vozila niže kategorije ako osoba ima vozačku dozvolu za upravljanje kombinacijom vozila više kategorije.

Izmijenjena je i odredba koja propisuje obvezu zdravstvenog pregleda, na način da se vozačka dozvola poslije navršene 65. godine više ne može produžiti bez zdravstvenog pregleda, a razrađene su i obveze odjave vozila u slučaju isteka registracije i prijenosa vlasništva.