Dnevne novosti

EK: EU treba više koristiti kulturnu diplomaciju

11.06.2014 07:10 BRUXELLES, 10. lipnja 2014.Hina, Europska unija i njezine zemlje članice mogu puno dobiti korištenjem "diskretne moći" kulturne diplomacije, od čega koristi može imati gospodarstvo kroz povećani pristup tržištu za europsku kulturnu i kreativnu industriju, zaključak je izvješća koje je u utorak objavila Europska komisija.

"Kulturna diplomacija nam daje priliku da dijelimo naše europske kulturne vrijednosti, poput ljudskih prava, raznolikosti i jednakosti s drugim zemljama. To je također dobro za radna mjesta i gospodarski rast i stoga pozivam buduću Komisiju i Parlament da provedu zaključke ovoga izvješća", rekla je povjerenica za obrazovanje i kulturu Androulla Vassiliou.

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton pozvala je zemlje članice da izrade strateški pristup kulturi u vanjskim odnosima EU-a. Izvješće su sastavili stručnjaci kulturnih institucija zemalja članica.

Oni su predložili jaču kulturnu suradnju između 28 zemalja članica te upozorili na potrebu prilagodbe u suvremenoj kulturi, koja je sve više transnacionalna i transkontinentalna. U tom smislu se upozorava na koncentraciju kulturne proizvodnje u rukama velikih transnacionalnih korporacija, "koja sužava kreativnosti slobodu kulture".