Dnevne novosti

Saborski Odbor na temelju Linićeve izjave kreće u nadzor obavještajnog sustava

11.06.2014 07:18 ZAGREB, 10. lipnja 2014.(Hina), Na temelju pisanog očitovanja bivšeg ministra financija Slavka Linića o tvrdnjama da je premijer Zoran Milanović koristio službe kako bi se s njim obračunao, saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost od sutra će krenuti u neposredni nadzor svih sastavnica sigurnosno-obavještajnog sustava - ravnateljstva policije, PNUSKOK-a i, po potrebi, SOA-e.

To je novinarima rekao predsjednik Odbora Miroslav Tuđman (HDZ) nakon današnje za javnost zatvorene sjednice Odbora. Tuđman je potvrdio da je Linić u pisanom očitovanju Odboru ponovio ono što je već javno govorio, no nije želio o tome detaljnije govoriti. "Da ne bismo stvari mistificirali, tu se radi o onome što je on već javno rekao.

O konkretnom sadržaju ne bih govorio, a nije logika da ja imam unaprijed donesen zaključak. Idemo u nadzor s time da provjerimo što je u tom dokumentu rečeno i s hipotezama koje će potvrditi ili odbaciti sumnje, odnosno iskaze koji su tamo navedeni", kazao je Tuđman. Dodao je da će trajanje nadzora ovisiti o tome do kakvih će podataka Odbor doći, što je, kaže, nemoguće predvidjeti. "Kad donesemo zaključke, o njima ćemo izvijestiti javnost, a kakve će biti posljedice toga, to će ovisiti o rezultatima nadzora", rekao je.

O detaljima Linićeva očitovanja nije želio govoriti ni potpredsjednik Odbora Igor Dragovan (SDP). "Ne mogu reći što je Linić predao jer ne možemo razgovarati o stvarima koje su zatvorene za javnost i predane na Odbor, pogotovo jer se idu provjeravati stvari koje imaju određenu razinu možebitne tajnosti.

Mi ćemo napraviti svoj posao", rekao je Dragovan, podsjetivši da je Odbor višestranačko tijelo te da će uvid u sve imati i oporbeni zastupnici. Nije htio reći u kojim će se institucijama provesti nadzor, kao ni kakve rezultate očekuje. "Ne možete me pitati nešto prije nego završimo posao. Ja znam kako će taj posao završiti, pretpostavljam, ali to ne mogu reći sada", kazao je Dragovan.