Dnevne novosti

Sljedećih dana plinski dogovor EU-Rusija-Ukrajina - EK

11.06.2014 07:08 BRUXELLES, 10. lipnja 2014.(Hina/AFP), Europski povjerenik za energiju Guenther Oettinger je rekao u utorak da sljedećih dana očekuje postizanje dogovora o plinu između EU i ministara energetike Rusije i Ukrajine, čiji su razgovori pomaknuti na srijedu ujutro.

"To će trajati nekoliko dana, dogovor očekujemo sljedećih dana", izjavio je povjerenik. Pošto će rusko izaslanstvo stići kasno u noći na trostrane pregovore Oettingera i ministara energetike Rusije i Ukrajine Aleksandera Novaka i Jurija Prodana, oni će početi u srijedu ujutro, precizirala je Europska komisija u priopćenju.

Ti trostrani pregovori su ranije bili najavljeni za utorak navečer. Komisija je dodala da će prije trostranih pregovora biti održani bilateralni razgovori u kojima se traži dogovor o cijeni plina koji kupuje Kijev i vraćanju ukrajinskog duga Moskvi.

U ponedjeljak navečer su osmosatni razgovori završeni bez dogovora. Ukrajina ne prihvaća cijenu od 480 dolara za 1000 prostornih metara plina koju je odredila Rusija nakon što je u veljači na vlast stupila prozapadna ukrajinska vlada. Radi se o najvišoj cijeni za neku europsku zemlju.